Danas je u rad puštena prva punionica za električna vozila u Samoboru, koji je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji se odlučio za ovakvu investiciju.

Punionica je smještena u samom centru grada, na parkiralištu u Kompareovoj ulici iza samoborskog kina.

Iz Hrvatskog telekoma, koji je izveo punionicu, objasnili su kako se istovremeno mogu puniti dva električna vozila maksimalnom snagom od 22kW po utičnici, a ovisno o vrsti automobila, punjenje traje oko sat vremena.

Punjenje automobila za sada je besplatno i moguće u radno vrijeme parkirališta, od ponedjeljka do subote između 7:00 i 21:00 sati te nedjeljom, uz karticu koja se preuzima u Hrvatskom telekomu.

Punionica je pokrivena aplikacijom koju je razvio Hrvatski telekom te je omogućena potpuna integracija sa središnjim regionalnim portalom za pretraživanje, rezervaciju i korištenje punionica za električna vozila, www.puni.hr.

Rad punionice demonstriran je na dva električna automobila, Mitsubishi Outlander (Plug in Hybrid) i Misubishi MiEV (Full Electric).

Ukupan iznos investicije je 58.861,74 kn , od čega će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati 40%, a ostalo je planirano Proračunom Grada.

Grad Samobor tako će biti uvršten na europsku kartu gradova koji posjeduju punionice za električne automobile, čime se podiže kvaliteta turističke ponude grada.

 

M.B.