Najnovije prognoze potvrđuju one prošlih dana - sa sjevera Europe sve do subote ujutro dolazit nam jako hladan zrak polarnog porijekla, pri čemu će biti jakog i olujnog vjetra, čak i u mnogim mjestima u unutrašnjosti Hrvatske, a na Jadranu i orkanskih udara bure.

Bit će i povremenih naleta snijega, ne samo u noći na četvrtak i tijekom četvrtka, nego u manjim količinama i kasnije, javlja HRT.

Kao što su najavili prognostičari u dijelovima Hrvatske noćas je počeo padati snijeg. Snijeg je počeo padati u Zagrebu, a pada i u Zagorju te na sinjskom, makarskom i dubrovačkom području, a tokom dana moguć je u većini Dalmacije, čak i na otocima!

Kako javlja HAK,snijeg, mjestimice vrlo gust, pada u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji pa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci i obratno trenutno nema slobodnog cestovnog pravca.

Preko noći snijeg napadao u Konavlima (Konavoska brda), a građani javljaju kako je zabijelilo i u Župi dubrovačkoj, u Postranju, a u Dubrovačkom primorju pada snijeg s kišom.

U Makarskoj puše bura prosječnom brzinom od 50 km/h s udarima do 85 km/h.Temperatura zraka u šest sati iznosila je tek 1 stupanj C. Tijekom noći do osam sati palo je 8,3 litra kiše po m2.

Vozačima se preporuča oprez u prometu, osobito na cesti za Vrgorac budući po Biokovu pada snijeg koji se spustio gotovo do podnožja,odnosno na 350 metara nadmorske visine. 

Sljedećih će dana biti hladnije, gotovo diljem kopnenog područja i uz cjelodnevne minuse. Štoviše, u noći i ujutro tijekom vikenda temperatura zraka će se ponegdje vrlo vjerojatno spuštati i na oko -20 °C, osobito u gorju! Uz promjenljivu su naoblaku mogući naleti snijega, ne samo na kopnu nego i na Jadranu, čak i na udaljenijim otocima.

Prognostičari upozoravaju na hladnoću - i zbog jake i olujne bure, ponegdje na udare i orkanske, osobito u petak, a i zbog temperature koja će se spuštati na vrijednosti rijetko kada doživljene na moru početkom siječnja, i to ne samo u petak i subotu, nego vjerojatno i u nedjelju ujutro, kada će vjetar oslabiti.

 

M.M.