U subotu, 23.7.2016. godine, u Smokvici na otoku Korčuli, svečano su otvoreni 6. po redu Dani Pošipa - manifestacija koja traje 9 dana, a sastoji se od Dana otvorenih vrata vinarija i završne večeri, Noći vina.

Manifestacija Dani Pošipa održava se u organizaciji TZO Smokvica, TZG Korčule, Općine Smokvica, Grada Korčule, hotela Aminess Lume iz Brne te 13 vinarija, proizvođača Pošipa iz Smokvice i Čare, uz medijsku podršku G.E.T. Reporta. Vinarije koje sudjeluju u ovogodišnjim Danima Pošipa su: Baničević-Car, Didovinka, Grošić, Kunjas, Milina, Plasa, Stanojević, Tomašić, Toreta i Vidilo iz Smokvice te PZ Nerica, PZ Pošip i Šain-Marelić iz Čare.

Svečano otvorenje ove se godine održalo u Smokvici. Tom prilikom, vinarima i gostima u ime organizatora obratili su se Martina Marelić, direktorica Turističke zajednice općine Smokvica, Marko Skokandić, zamjenik gradonačelnika Grada Korčule i Lenko Salečić, načelnik općine Smokvica, koji je i otvorio 6. Dane Pošipa.

Potom je vinarima, sudionicima manifestacije, uručena brendirana, službena čaša Dana Pošipa, nakon čega je, uz nastup muške klape "Smokvica", uslijedila degustacija Pošipa i prigodni domjenak.

Ovogodišnji, šesti po redu, Dani Pošipa, započeli su u subotu svečanim otvorenjem, a nastavljaju se Danima otvorenih vrata vinarija, koji traju do subote, 30. srpnja. U tom razdoblju, posjetitelji mogu posjetiti 8 vinarija i uživati u ponajboljim Pošipima.

Završna Noć vina održat će se 31.7. u uvali Zavalatica, gdje će svoja vina predstaviti 13 vinara, proizvođača Pošipa, iz Smokvice i Čare.

U vinarijama su, tijekom Dana otvorenih vrata, dostupni letci s popisom vinarija i brendirane degustacijske čaše po cijeni od 100 kn, s kojima gosti mogu posjetiti sve otvorene vinarije. Na Noći vina u Zavalatici cijena čaše će biti 50 kn, a osim u vinima, posjetitelji će moći uživati u dalmatinskoj pjesmi i gastro specijalitetima.

Tradicija vinogradarstva i vinarstva na otoku Korčuli, a posebno u Smokvici i Čari, datira još iz 4. st.pr.Kr., od vremena starih Grka. Razvoj vinogradarske proizvodnje odvijao se na otoku kroz stoljeća, a rezultat toga su visokokvalitetna vina, prvenstveno Pošip - jedno od najboljih hrvatskih bijelih vina. Rad u polju i proizvodnja vina u Smokvici i Čari su oduvijek su bili tradicija i način života lokalnog stanovništva, a o tome svjedoče brojni dokazi i nepregledne površine smokvičkih i čarskih vinograda. Danas se ova mjesta mogu pohvaliti vrhunskim vinima, nadaleko poznatima u Hrvatskoj i svijetu.

Želja organizatora ove manifestacije jest dodatno brendirati Pošip i eno ponudu ovog kraja, ne samo u Hrvatskoj, nego i pokazati turistima bogatstvo vinske ponude koje otok te Smokvica i Čara imaju.


M.B.