Lanac trgovina odjećom C&A odlučio je povući svoju novu kolekciju majica s likom komunističkog revolucionara Ernesta Che Guevare iz poljskih trgovina nakon prosvjeda svojih mušterija na internetu.

 


- Dragi potrošači, želimo se ispričati svima koje je uvrijedila kolekcija s likom Che Guevare. Cijelu kolekciju povući ćemo iz trgovina - objavio je C&A na svojoj Facebook stranici nakon prijetnji bojkotom njegovih proizvoda u akciji koja je također pokrenuta na toj društvenoj mreži i naišla je na veliki odaziv Poljaka.

Akcija je krenula s zahtjevima o micanju lika, kako je rečeno, "komunističkog zločinca" na što je iz C&A odgovoreno da motivi na njihovim majicama ne "izražavaju politička stajališta tvrtke". Prosvjedi na internetu su se nastavili i firma je naposljetku odlučila majice ipak povući, izvjestila je Gazeta Wyborcza.

Lik i djelo Che Guevare, kojeg se u određenim krugovima pokušava tretirati kao "heroja revolucije", u Poljskoj, zemlji koja je zbog povijesnih razloga osjetljiva na komunističke simbole, očito su kontroverzni. I lijevo-liberalna Gazeta Wyborcza podsjeća kako kubanska oporba Argentinca optužuje za zapovijedanje egzekucijama nad političkim protivnicima kubanske revolucije u 1950-im.

Kako su napisali, Che Guevaru se optužuje za smrt 10.000 ljudi, a on sam ih je, tvrdi se, osobno pogubio oko 1000.

Za razliku od Poljaka, određenim krugovima u Hrvatskoj spoznaja o Che Guevarinom sudjelovanju u masovnim egzekucijama nije bila smetnja da njegovu promociju rade preko riječkog gostovanja njegove kćeri.

 

M.B.