Nakon smrti, pjevač grupe Parni valjak Aki Rahimovski dobio je neviđen medijski prostor. Nije bilo portala, novina, tv i radio emisija, a da nije netko nešto napisao ili rekao. U pojedinim tiskovinama danima su izlazi i feljtoni o njegovu i obiteljskom životu. „Svi“ su davali intervjue, „svi“ su ga poznavali, a najviše njegov „šef“ Husein Hasanefendić- Hus.

Aki je pokopan u Aleji velikana na zagrebačkom groblju Mirogoj uz Enu Begović, Dražena Petrovića, Kiću Slabinca, Rajka Dujmića, Edu Murtića…Vjerojatno je jedini kojeg na ovom mjestu nisu sahranili s hrvatskom već sa makedonskom zastavom.

A grobno mjesto u Aleji velikana ne može se dobiti tek tako, niti u vrijeme života.. Ta se mjesta čuvaju za ljude koji su ostavili svojim djelovanjem trag u ovoj zemlji. Nakon smrti sastaje se posebno povjerenstvo te donosi procjenu o eventualnim dostignućima preminulog ili preminule. Pa, ako je pjevač ove grupe dobio ovu mjesto, onda ono sigurno čeka i Huseina Hasanefendića, čije su zasluge u hrvatskoj glazbi mnogo veće od njegova pjevača…

Sve u svemu, hrvatski branitelji i te kako mogu biti „ljubomorni“ na koji se način „tretirala“ smrt ovog pjevača rodom iz Srbije (Niš, 5. 6. 1955.-Novo Mesto, 22.1. 2022.), jer je dobio dva puta više medijskog prostora nego 30-te obljetnice Vojno-redarstvenih akcija u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu.

Hus i Parni valjak ovog će mjeseca u zagrebačkoj Areni održati i veliki koncert u čast svoga pjevača s nazivom „Valjak i prijatelji: Dovoljno je reći…Aki“. Ulaznice su planule u sedam dana, iako nisu bile jeftine, od 100 do 750 kuna.

Predlažemo (molim!) da Parni valjak ovaj koncert proglasi humanitarnim, tj. da kao prvo od zarade daju sagraditi veličanstveni spomenik svom pjevaču u Aleji velikana, a potom da ostalu dobit daruju za ljude koji su u Zagrebu tijekom potresa ostali bez svega, ili pak za stradalnike hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, u kojem je nažalost malo tko od njih sudjelovao.

Ako ne učine tako, onda bi se mogao steći dojam da na mrtvom svom prijatelju i pjevaču što brže žele zaraditi milijune, iako ne vjerujemo da se u vrijeme Akijeva života i njegova obitelj obogatila.

A svi se u Parnom valjku kunu da im je Aki nosio repertoar i bio glavna zvijezda.

Pa, ako je bilo tako, a jeste, onda bi bio red da od Akija malo koristi imaju i drugi, a ne samo Hus i ostali momci koji su s njime godinama nastupali.

 

Mladen Pavković