Hrvatska radiotelevizija (HRT) krenula je u „napad“. Poslali su priopćenje za medije u kojem brane Aleksandra Stankovića od objeda pojedinih portala, a u svezi (promašenog) gostovanja bivšeg žalosnog predsjednika RH Stjepana Mesića u emisiji Nedjeljom u dva. Nu, nema tome dugo kako su ga „kritizirali“ da iskorištava emisiju da podmeće javnosti, a poglavito hrvatskim braniteljima da u Hrvatskoj nije bila agresija, već – „građanski rat“.

HRT-u se ne dopada što pojedini portali nemaju razumijevanja za „neovisno novinarstvo“, što rade pritiske na „novinske legende“ ala Stanković te izražavaju punu potporu kako ovom „neovisnom“ novinaru tako i „svim drugim zaposlenicima, novinarima, urednicima, voditeljima i suradnicima koji su posljednjih mjeseci bili izloženi javnim, medijskim ili fizičkim napadima“. Također mole da se u „javnom i medijskom govoru u Republici Hrvatskoj umjesto govora mržnje upotrebljavaju isključivo provjerene i točne informacije (je li je to činio Mesić?, op. p.) koje su u skladu s profesionalnim standardima i pravilima struke te standardima demokratskog društva“ – stoji u priopćenju HRT-a.

Kao prvo, HRT je javna i otvorena tv kuća (ili bi trebala biti) i u njena čak četiri-pet (!) programa moralo bi biti mjesta za emisije, priloge i pojedince desne i lijeve, „crne“ i bijele“, tim prije što ovu televiziju hoćeš-nećeš moraš mjesečno plaćati, a nitko (sic!) od gledatelja nema baš nikakav utjecaj na ono što prikazuju. Kakvo je to „neovisno“ novinarstvo gdje baš taj Stanković dovodi „jedne te iste“, u najvećem broju one koji bljuju i pljuju po hrvatskim braniteljima i hrvatskoj državi? U većini informativnih emisija mogu ići i idu prilozi jedne ili dvije političke opcije. Nema komentara. Razlog tome je u prvom redu taj što bi se morali kritizirati i oni na vlasti, pa se radije „ispod žita“ izbjegava ova novinska forma. Hrvatska glazba se prikazuje od ponoći do jutra, za one koji ne mogu spavati. Domoljubne pjesme su se gotovo u potpunosti izgubile, ako ne računamo „sterilnu“ glazbenu emisiju Branka Uvodića, gdje manje-više gostuju jedni te isti. Kultura je „svedena“ na pet minuta, a emisija za hrvatske branitelje stavljena u termin za „poljoprivrednike“. Na što liče emisije „Otvoreno“, ili „tema dana“? Jedino za „popunjavanje programa“! Mnogo ističu da je previše propagandnih poruka na HRT-u, ali kad je zarada u pitanju i preko toga se može prijeći. Nu, na našoj televiziji „prevladavaju“ kvizovi. Pitanja su svakakva, ali ne i recimo o Domovinskome ratu ili o stvaranju hrvatske države, itd. i tako redom.

Dakle, ako je riječ o novinarskoj slobodi ili „neovisnosti“ tu je jedan Stanković najveći problem. Radi što hoće, (i ne samo on) kao da je televizija njegova igračka. Neka si je kupi i neka se s njom „igra“!

Nu, da se ne mora plaćati mjesečna pretplata, HRT bi imao gledatelja kao nogometaši Zagreba na nogometnim utakmicama! U tome je problem!

 

Mladen Pavković