Zbornik „Fra Bernardin Sokol“ predstavljen je u subotu u Kaštel Sućurcu, fra Bernardinovu rodnom mjestu

„Ovaj je Zbornik radova puno više od Zbornika jednom skladatelju i njegovim djelima. On jamačno nije konačni, ali je do sada najuzvišeniji i znanstvenim argumentima najtemeljitiji narativ koji fra Bernardina Sokola vraća u svijet hrvatske glazbe, nudi prostor za nove izvedbe njegova opusa, i nudi objektivizaciju i poticaj za nova tumačenja zaboravljenih, a uistinu vrijednih Sokolovih glazbenih djela.„ – kazala je prof. dr. Hana Breko Kustura, muzikologinja, u subotu 29. rujna, u dvorani Sveti Juraj u Kaštel Sućurcu, fra Bernardinovu rodnom mjestu, predstavljajući Zbornik „Fra Bernardin Sokol“.

Zbornik slavlja i radova sa znanstvenog skupa o 130. obljetnici rođenja“ “ održanog (18.-20. svibnja u Splitu i Kaštelima), u povodu 130. obljetnice rođenja i 74. obljetnice mučeničke smrti, ovog hrvatskog glazbenog genija i mučenika,kojeg su komunisti na smrt pretukli, 28. rujna 1944., bacili u more između otočića Badije kraj Korčule i Orebića.

Zbornik slavlja i radova sa znanstvenog skupa o 130. obljetnici rođenja“, objavljen je u nakladi Franjevačke provincije Svetog Jeronima iz Zadra i Društva za očuvanje kulturne baštine „Bijaći“ iz Kaštel Kambelovca.

Zbornik su uredili fra Bernardin Škunca i Vito Balić, a predstavili su ga prof. dr. Hana Brekalo Kustura, muzikologinja i znanstvena suradnica u HAZU, koja je rasvijetlila fra Bernardinov glazbeni opus na nacionalnoj razini i prof. dr. Josip Dukić, povjesničar, prof. na KBF u Splitu, koji je govorio o činu i okolnostima ubojstva fra Bernardina Sokola, istaknuvši da se nada, da će se nakon izlaska ovog Zbornika na svijetlo dana, ove „dvije Hrvatske“ koje žive paralelno, sada napokon povezati.

Pozdravnu riječ imao je dr. fra Bernardina Škunca, koji je kazao: „Zbornik u sebi nosi, u riječi i slici, nezaboravne „Dane fra Bernardina Sokola“, franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika o 130. obljetnici rođenja. Zbornik je svečani završetak „Sokolove godine“, te ovdje pristaje latinska riječ 'Finis coronat opus – Konac djelo krasi'…“.

Završnu riječ imao je dip. oec. Milivoj Baratinčević, koji je u ime priređivača „Sokolovih dana“ „Društva Bijaći“ uručio priznanje „hrvatski grb“ - znak zahvalnost, svima onima koji su posebno pomogli u ostvarenju da se održe „Dani fra Bernardina Sokola“. Hrvatski grb, izrađen u 'Janjevačkoj radionici' u Kistanjama, nagrađenima je uručio Roko Antić, dogradonačelnik Općine Kistanje. Uime, Hrvatske ratne mornarice grb je primio brigadir Alen Vukman, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Hana Brekalo Kustura, Ministarstva branitelja Marko Burilović i Tanja Antunović, načelnica odjela za Žrtve Drugog svjetskog rata i poraća. A uime Zračne luke Split-Kaštela grb je primio direktor Lukša Novak, Grada Kaštela Mate Barun, Splitsko–dalmatinske županije pročelnik Tomislav Đonlić, „Bijaćke vile“ maestro Andro Čalo i Ivan Udovičić, Provincije sv. Jeronima, Samostana Male braće fra Šimun Škibola, dok će Uredu hrvatske Predsjednice biti naknadno uručen. Voditeljica programa bila je Lejdi Oreb, koja je kroz stanke kazivala povjesnicu o fra Bernardinu Sokoli, od rođenja do smrti.

U glazbenom dijelu programa nastupila je „Klapa sv. Juraj“, koja je otpjevala hrvatsku himnu „Lijepa naša Domovino“, „Mila zemljo naša“, „Podno Klisa“, „Glasna, jasna“ dok je Ksenija Prohaska, nacionalna prvakinja HNK-a Split, krasnoslovila Matoševu „Moru“ Sokolovu „Hrvatsko selo“ i „Himnu Ante Starčevića“. Na kraju je nastupio i župni zbor sv. Jurja m. Kaštel Sućurac, koji je otpjevao „Zdravo Djevo“, u zajedništvu sa svim nazočnim sudionicima i publikom.

U petak, 28. rujna u župnoj crkvi sv. Jurja u Kaštel Sućurcu, za fra Bernardina Sokola, slavila se sveta misa zadušnica, koju je predvodio fra Šimu Škibola, potom je kraj spomen obilježja fra Bernardina Sokola, na novom mjestu gdje je prenesena njegova bista, na Sučuračkoj rivi, izmoljeno odrješenje. A predstavnici Društva „Bijaći“, istoga dana, položili su vijenac u more u Orebiću i zapalili svijeću na plaži Trstenica, gdje su fra Bernardina Sokola partizani utopili u moru (između otočića Badija kraj Korčule i Orebića) dana 28. rujna 1944. godine.

- Ovim predstavljanjem Zbornika, završeni su „Dani“ u Splitu i Kaštelima, njemu posvećeni, kao izraz našeg dužnog poštovanja, ali i ponosa, jer „fra Bernardin Sokol pred nama stoji kao sve sjajniji lik neprolaznog značenja. Njegovo visoko vrijedno djelo, pedeset godina potopljeno u s njegovim tijelom, konačno je izašlo na pravo svjetlo dana. Fra Bernardin tek sad započinje živjeti s nama u duhovnom i kulturnom svijetu, tako su se već izrazili naši znanstvenici, povjesničari, muzikolozi i večerašnji predstavljači, - kazao je fra Bernardin Škunca, voditelj organizatorskog odbora i uredničkog vijeća Zbornika, u kojemu su još sudjelovali: Milivoj Bratinčević, Stipe Nosić, Hana Breko Kustura, Vito Balić, Stipica Grgat, Željka Perdić, Vladan Vuletin, Mihovil Biočić i Renata Dobrić.

„Neka Sokol poleti, kazala je na kraju voditeljica programa Lejdi Oreb.

Dragica Zeljko Selak