Na blagdan Svetog Ivana, 24. lipnja, mještani sela Divojevići, u župi Čvrčjevo, u Šibenskoj biskupiji, gdje je sveti Ivan zaštitnik sela, ove godine su na poseban način proslavili i obilježili blagdan rođenja svog nebeskog zaštitinika i Dan ojkavice, bisera Unescove zaštićene nematerijalne kulturne baštine. Misno slavlje u 11 sati s procesijom i u 15 sati predvodio je fra Ante Jurić u suslavlju žunika Čvreljeva fra Ante Jurić Talaje.

Tom prigodom u Divojevićima je po prvi put bila upriličena smotra narodnih nošnji i okupljanje zaljubljenika u ovaj, najstariji oblik pjevanja u Hrvata, „na 9. Saboru ojkavice“.

Ovogodišnji Sabor započeo je svetom misom u 17 sati, a nastavio se u 18 sati, svečanim mimohodom „KUD-ova, od crkve do seoskog doma u Divojevićima.

Službeni program „9. Sabora ojkavice“ započeo je u 19 sati, a u programu koji je ove godine priredio Ivan Plazonić sa ostalim Dibvojevićanima, sudjelovale su brojne kulturne umjetničke skupine iz Dalmatinske zagore (KUD Zvona Zagore, KUD Pleter KUD Andrija Matijaš Pauk, KUD Komaštre…), kao i ostali zaljubljenici u ovaj drevni glazbeni izričaj.

Program je započeo hrvatskom himnom koju su izveli učenici OŠ „Prof. Ivan Lukas“ pod vodstvom učiteljice Vesne Marušić.

Nakon službenog dijela programa koji je vodila Željka Perdić, vještinu pjevanja ojkavice mogli su pokazati i svi ostali gosti koji su to željeli, a nazočne je na početku programa pozdravila Marijana Botić Rogošić, predsjednica Udruženja Kulturnih društava Zagore.

 

Dragica Zeljko Selak