Svečana dodjela „Nagrade Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma održat će se u utorak, 19. lipnja 2018. godine u 20 sati u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.  

Nagradu će dobitnicima uručiti ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora „Nagrade Vladimir Nazor“ akademik Zvonko Kusić.

Odbor „Nagrade Vladimir Nazor“ pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 22. svibnja 2018. godine donio je odluke o dobitnicima „Nagrade Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu.

KNJIŽEVNOST

Nagrada za životno djelo – FEĐA ŠEHOVIĆ

Godišnja nagrada – BRANKO MALEŠ za zbirku poezije Mutno

GLAZBA

Nagrada za životno djelo – DUBRAVKO DETONI

Godišnja nagrada ‒ IVAN KRPAN za recital u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa u Zagrebu i za koncert sa Simfonijskim orkestrom HRT-a u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u povodu osvojene nagrade na 61. Međunarodnom pijanističkom natjecanju Feruccio Busoni u Bolzanu, Italija

FILMSKA UMJETNOST

Nagrada za životno djelo – RAJKO GRLIĆ

Godišnja nagrada – GORAN BOGDAN za glavnu ulogu u filmu Agape

LIKOVNE I PRIMIJENJENE UMJETNOSTI

Nagrada za životno djelo ‒ BISERKA BARETIĆ

Godišnja nagrada ‒ DALIBOR MARTINIS za izložbu Data Recovery 1969-2077 u Muzeju suvremene umjetnosti

KAZALIŠNA UMJETNOST

Nagrada za životno djelo – DRAGAN DESPOT

Godišnja nagrada – RENE MEDVEŠEK za režiju predstave Tko pjeva zlo ne misli u HNK-u u Zagrebu

ARHITEKTURA I URBANIZAM

Nagrada za životno djelo – ANTUN ŠATARA

Godišnja nagrada ‒ autori MIRELA BOŠNJAK, MIRKO BUVINIĆ i MAJA FURLAN ZIMMERMANN, projektni ured x3m – arhitektura + urbanizam, za Osnovnu školu Žnjan Pazdigrad, Split

.

M.M