Ministarstvo kulture objavilo je mrežni katalog Zbirke fotografske dokumentacije Uprave za Zaštitu kulturne baštine, koji je dostupan na poveznici http://fototeka.min-kulture.hr.

Bogat vizualni materijal koji se ovim projektom prvi put cjelovito predstavlja široj javnosti, podijeljen u četiri zbirke – Zbirka riznica Zagrebačke katedrale, Zbirka Većeslava Henneberga, Zbirka Vladimira Horvata, te Orgulje u Hrvatskoj.

Fotografska baza orguljaške baštine Hrvatske obuhvaća ukupno 5462 fotografije, a nastala je tijekom akcije „Zaštita glazbenog instrumentarija“ koju je od 1972. do 1975. godine provodio tadašnji Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu.

Fotodokumentarističko djelovanje Većeslava Henneberga ponajprije je posvećeno ovjekovječivanju baštine starih prethistorijskih gradina i srednjovjekovnih gradova Like i Dalmacije, dok su u ostavštini fotografa Vladimira Horvata, upisanoj u Registar zaštićenih kulturnih dobara, dominantne cjeline Pomorski ciklus, Kontinentalni ciklus, Zagrebački ciklus i Ciklus prirode.

Autori ovih vrijednih zbirki su, uz Većeslava Henneberga i Vladimira Horvata, još i Nino Vranić i Vladimir Tkalčić, priopćeno je iz Ministarstva kulture.

 

M.M.