U povodu 50. obljetnice od objavljivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, u Galeriji crkve Svetoga Dominika u Splitu, 16. ožujka 2017. (četvrtak), s početkom u 19 sati, bit će upriličena Tribina kojom će biti obilježen Dan hrvatskoga jezika.

Predavač na temu "Hrvatski jezik ne može biti srpski – odgovor orjunašima", bit će dr. sc.Ilija Protuđer, jezikoslovac.

Voditelj tribine je Mate Buljubašić, a tekstove će čitati Antonia Čagalj.

Sjećanje je to na slavne dane iz naše jezikoslovne, kulturne, znanstvene i ine povijesti kada je skupina jezikoslovca i intelektualaca potpisala i objavila u zagrebačkom Telegramu, 7. ožujka 1967., tekst Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika.

Ovom tribinom, osim upozorenja, upućuje se prosvjed protiv hrvatskih jezikoslovaca i intelektualaca sa Snježanom Kordić na čelu, okupljeni u balkansku, orjunašku i antihrvatsku – seriju regionalnih konferencijskih debata – Jezici i nacionalizmi – čiji je projekt nastao zajedničkim djelovanjem Udruženja Krokodil iz Beograda, Udruge Kurs iz Splita, podgoričkoga Centra za građansko obrazovanje (CGO) i PEN centra BiH iz Sarajeva.

Nakon što su dvije godine marljivo istraživali u zajedničkim i partnerskim poslovima, kako kažu, održali su tijekom 2016. četiri tribine: u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu na kojima su jednoglasno istaknuli da su hrvatski, srpski, bošnjački i crnogorski jezik, zapravo jedan jezik jer nema nejasnoća u sporazumijevanju.

 

M.M.