U Europskom parlamentu danas je otvorena izložba fotografija posvećena "300. obljetnici Sinjske alke", koju, je zajedno s "Viteškim alkarskim društvom Sinj", organizirao hrvatski zastupnik i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković.


"Izuzetna mi je čast da sam u Bruxellesu bio domaćin sinjskim alkarima te da smo zajedno organizirali izložbu fotografija povodom 300. obljetnice Sinjske Alke. Provodeći odrednice našeg izbornog programa, predstavili smo kolegama zastupnicima Alku kao dio hrvatske kulture, tradicije i identiteta, a koja je uvrštena u popis UNESCO-ove nematerijalne baštine čovječanstva. Alka je simbol ponosa, vjere i ljubavi prema Domovini. Boravak alkara u Bruxellesu omogućio je da se s ovim vrijednostima upoznaju i naši europski prijatelji. Mislim da je ovaj posjet izvrstan uvod u daljnje pripreme za 300. Alku. Alkari i alkarski momci u svečanim odorama, zajedno s klapom Sinj, bili su istinska atrakcija za parlamentarce, ali i za građane Bruxellesa te brojne turiste. Veselim se dolasku u Sinj 9. kolovoza", rekao je Plenković.

Prigodnim riječima nazočnima se obratio i prvi potpredsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

"Možete biti ponosni na Alku, jer je ona dio europske kulturne, kršćanske i katoličke baštine", naglasio je prilikom otvorenja izložbe prvi potpredsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i dodao kako je "hrvatska baština i europska baština te da je siguran da će velika proslava 300.obljetnice Alke u Sinju 9. kolovoza biti nezaboravan događaj".

Tajani je dodao kako ga veseli suradnja Viteškog alkarskog društva sa sličnim viteškim natjecanjima u Italiji.

"Samo kroz sinergiju rada lokalne i regionalne samouprave, zastupnika u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, možemo učiniti mnogo za boljitak Republike Hrvatske. Današnje predstavljanje Alke, grada Sinja i Splitsko-dalmatinske županije u Bruxellesu izvrstan je primjer takve suradnje", poručio je Zlatko Ževrnja, župan Splitsko-dalmatinske županije, podsjetivši na ključan spoj kulture, turizma i gospodarstva koji je važan za Dalmaciju."

"Sinjska Alka predstavila se u Bruxellesu u svoj svojoj ljepoti ističući junaštvo, ponos i vjeru", rekla  je Kristina Križanac, zamjenica gradonačelnika Sinja te dodala "kako je Alka emocija i jedinstven osjećaj koji treba doživjeti". Zamjenica gradonačelnika je zaključila kako Alka svojom 300. obljetnicom daje Sinju novu dimenziju i platformu turističke prepoznatljivosti.

Alkarski vojvoda Ante Vučić posebno se zahvalio zastupniku Plenkoviću koji je najzaslužniji za ostvarenje posjeta Alkara i predstavljanje Alke u EU. Vojvoda Vučić je podsjetio kako je Alka spomen na veličanstvenu obranu Sinja, a uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske, bila je i inspiracija hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu koji su pod zapovijedanjem prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana ostvarili višestoljetni san i oslobodili Hrvatsku".

Pojasnivši pravila Alke te predstavivši alkare i alkarske momke, vojvoda Vučić je pozvao europske zastupnike da posjete Sinj i dođu na 300. Sinjsku alku, a prvom potpredsjedniku Tajaniu, kao i hrvatskim zastupnicima i veleposlanicima, uručio je prigodne alkarske darove.

Izložbu je uveličalo 50-ak članova "Viteškog alkarskog društva Sinj", uz pratnju "Klape Sinj" koja je otpjevala Lijepu našu, Sinju grade i Cetinu.

Svečanosti je bilo nazočno oko 300 gostiju među kojima brojni europski i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu,  dužnosnici europskih institucija, veleposlanici, vojni predstavnici, diplomati, gospodarstvenici, turistički djelatnici, te predstavnici medija.

Tijekom prijema posluženi su sinjski pršut i sir, te hrvatska vina i hvarski prošek.

 

M.B.