Francuski institut u Zagrebu, priređuje izložbu slika i predstavljanje likovne monografije akademskog slikara Frane Missije (1924. – 2018.).

Predstavljanje likovne monografije  Frano Missia. Lutajući slikar: kronopis jednoga  umjetničkog puta autora Dalibora Prančevića bit će u srijedu 9. rujna u 19 sati u Francuskom institutu u Zagrebu, Preradovićeva 5. Osim samog autora Dalibora Prančevića o monografiji će govoriti i recenzenti Josip Belamarić i Ivana Mance te Barbara Vujanović. 

Izložba slika Slikarski mozaik: pariške impresije i drugo već je postavljena u izložbenom prostoru Instituta u Preradovićevoj ulici 5 i može se posjetiti do 13. rujna. Kustos izložbe je Dalibor Prančević.

Frano Missia, rodio se u Splitu 1924., bio je inženjer strojarstva, stanovnik Pariza i New Yorka. Studij slikarstva počinje u Parizu i završava u New Yorku gdje diplomira i slikarstvo i scenografiju te magistrira i predaje slikarske predmete te doktorira na Columbia University s temom iz pedagogije slikarstva.Slikarstvo je bilo Missijin život i njegov način postojanja kako je to napisala povjesničarka umjetnosti dr. sc. Ivana Mance.

Najveći dio života posvećuje slikarstvu i slikanju u Hrvatskoj, Francuskoj i SAD-u. Vječiti putnik između Splita, Pariza i New Yorka nosi sa sobom tragove svih tih ozdračja i njihovih likovnih sredina.

U Parizu radi i izlaže od 1958. do 1968. godine kad odlazi u New York. Već 1960. godine grad Pariz otkupljuje Missijinu sliku Nuit sur le port (gvaš na papiru, 1960.) koja se i danas nalazi u Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris.

Motivi njegovih slika najčešće su pejzaži i koloristički pejzaži, ženski aktovi, vedute Splita i Pariza. Mnogi ženski aktovi su apstraktni, a poseban opus su korpulentne sportašice kao i mitološka bića.

Dolaskom u New York nastavlja s apstrakcijama i započinje svoj opus grafika. Često prelazi iz figuralnog slikarstva u apstraktno, istražuje mogućnosti slikarstva materije i enformela, radoznalo pronalazi nove izazove i stvara nova djela, neka sasvim slučajno, a neka razvija vraćajući se istom motivu i po nekoliko puta.                     

Radovi Frane Missije nalaze se u nekoliko galerija i muzeja: Muzej grada Splita, Galerija umjetnina Split, Muzej grada Kaštela, Muzej moderne umjetnosti grada Pariza, a najveći broj u privatnim kolekcijama hrvatskih, francuskih i američkih galerista i kolekcionara.

Grad Split je proglasio Franu Missiju dobitnikom nagrade Grada Splita 2014. godine za postignuća na području likovne umjetnosti.

O životu i radu Frane Missije objavljena je 2019. godine dvojezična hrvatsko-engleska monografija „Frano Missia – lutajući slikar: kronopis jednoga umjetničkog puta “ (Frano Missia – Itinerant Painter: Chronopis of an Artistic Journey) koju je napisao povjesničar umjetnosti dr. sc. Dalibor Prančević.

Dragica Zeljko Selak