U četvrtak 24. kolovoza u 20.30 sati, u Muzeju Grada Kaštela u kaštelu Vitturi otvorit će se izložba "Odbjegli" mladog zagrebačkog kipara Nikole Vrljića.

Kipar Nikola Vrljić izložbom "Odbjegli" u Muzeju Grada Kaštela predstavit će prvi put svoje nove radove nastale većim dijelom tijekom 2016. i 2017. godine. Na izložbi će biti izloženo petnaest skulptura dimenzija od tridesetak do dvjesto centimetara. Uz akrilnu smolu blago patiniranu ružičastim lazurama radovi su izrađeni u bronci i gipsu.

Vrljić se odredio za interpretaciju društvene duhovno-etičke stvarnosti, korelirajući u svojim radovima likovnu i kiparsku dimenziju s kulturološkom i povijesnom asocijativnom ikonografijom, nudeći nam nova čitanja. Slično nastavlja i u novijim radovima predstavljenim na ovoj izložbi. Umjetnički i ljudski fokus u njegovoj novoj kiparskoj priči svojevrsna je reakcija/akcija koja govori o granicama izdržljivosti društvene i duhovne stvarnosti. Nositelji njegove problemske priče mitološka su bića duboko ukorijenjene simbolike kojima umjetnik, uz način oblikovanja i kontekst, propituje tu stvarnost te ju prikazuje suptilno kroz humor, ironiju, grotesku, ali i sublimiranu tugu.

Izložbom dominiraju motivi sfinge i jednoroga, mitoloških bića iz kolektivnog imaginarija… (iz predgovora kataloga, kustosice izložbe Mirela Duvnjak)

Izložba će biti otvorena do 9. kolovoza 2017. godine.

Nikola Vrljić (Zagreb, 1980.), diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine. Dobitnik je nekoliko natječaja za spomenike i skulpture u javnim prostorima. Autor je skulpture „Djed Neumijka“ i „Lutonjica Toporko“ (na temu likova iz bajki Ivane Brlić Mažuranić) u Slavonskom Brodu i reljefa na temu križnoga puta na Srđu (Dubrovnik). Izlagao je na četrnaest samostalnih izložaba a 2014. godine putujućom izložbom „Cirkus!“, u više hrvatskih gradova (Zagreb, Split, Labin, Rijeka, Vukovar). Živi i radi u Zagrebu.

 

Dragica Zeljko Selak