Galerija Klovićevi dvori priređuje retrospektivnu izložbu svestranog likovnog umjetnika međunarodnoga ugleda i dobitnika niza nagrada i priznanja – Dimitrija Popovića.  Otvorenje izložbe u srijedu 25. 1. 2017. u 19 sati.

Renomirani  hrvatski umjetnik sa 60-ak samostalnih izložbi u zemlji i svijetu te mnoštvom nagrada i slikama u brojnim europskim kolekcijama, ovom se retrospektivom po prvi put predstavlja u svoj raznolikosti kao i cjelovitosti svog osebujnog stvaralaštva: od crteža, plakata, grafika i slika do asemblaža, skulpture/objekata, instalacija, performansa i publicistike. Prezentacija umjetničkog opusa u izboru autorice Biserke Rauter Plančić i samoga umjetnika pružit će presjek kroz sve faze umjetnikova iznimno plodnoga stvaralaštva, od prvih radova do danas.

Na tri etaže Galerije Klovićevi dvori bit će predstavljeni segmenti iz Dimitrijevih  poznatih ciklusa: Eros i Thanatos, Omaggio a Leonardo, Judita, Omaggio a Dante, Marilyn Monroe, Tijelo i prostor, Corpus Mysticum, Magdalena, Ole Dali, Ave Mantegna, Alegorije o Arkadiji, Kafka i Saloma kao i Dimitrijeva publicistička djelatnost, odnosno literatura likovno-teoretske tematike.

Specifičnost umjetničkog izraza Dimitrija Popovića prepoznata je od široke javnosti. Revizija njegova raznolikog opusa zasigurno će privući brojne ljubitelje njegove umjetnosti.

Autorica izložbe je Biserka Rauter Plančić a kustosica Ana Medić.

-Nakon prve retrospektivne izložbe koja je 1987. godine održana u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu te izložbe koja je 2002. održana u izložbenom prostoru Ex Macello u Padovi, ovo je dosad najcjelovitije predstavljanje gotovo pola stoljeća stvaralaštva Dimitrija Popovića. Gotovo 340 eksponata pruža nam mogućnost uvida u karakter umjetnikova stvaralaštva i način njegova nastajanja u formi različitih ciklusa i njihova prezentiranja u različitim medijima.

Umjetnički opus nastao u razdoblju od 1966. do 2016. godine, koji je obuhvaćen ovom izložbom, popraćen je svojevrsnim razgovorom umjetnika sa samim sobom što predstavlja dodatnu dimenziju u sagledavanju umjetnika i njegovog cjelokupnog rada kao neodvojive činjenice. Umjetnikov pokušaj da u pisanoj formi promišlja sve teme, tematske cikluse i medije kojima se njegov rad istovremeno afirmira i kao slikarstvo, crtež, grafika, asamblaž, objekt, skulptura, instalacija, fotografija ili performans upućuje na nedjeljivost njegove umjetničke prirode, bića koje teži stvaranju, spoznavanju, refleksiji u slikama u kojima kroz ljudsko tijelo izražava tajnu čovjekove prirode, njene duhovne i fizičke egzistencije transponirane u simboličke slike svjetovne i sakralne tematike. Literatura i pisana riječ jednako su bitni pokretači kao i vizualna komponenta kojom se artikulira stvaralačka imaginacija u ciklusima: Eros i tanatos, Omaggio a Leonardo, Judita, Corpus Mysticum, Omaggio a Dante, Saloma, Magdalena, Marilyn Monroe, Ole Dali, Ave Mantegna, Misterijum Luče mikrokozma, Alegorije o Arkadiji, Kafka, Harmonije, Frojdizmi.

U autorovu popratnom tekstu ove retrospektivne prezentacije njegova opusa vidljive su reference na cjelokupnu povijest klasične umjetnosti zapadnog svijeta, kao i njegove refleksije na tekstove Starog i Novog zavjeta, ali i Comtea de  Lautréamonta i Marquisa de Sadea. Ništa manje za autora nisu intrigantni unutarnji monolozi s avangardnim umjetnicima koji su obilježili 20. stoljeće: od Duchampa do Dalíja i Kafke. Suvereno se krećući unutar polja širokih kulturoloških, filozofskih, književnih i likovnih konteksta kojima uokviruje i vlastito stvaranje, Dimitrije Popović ovom retrospektivnom prezentacijom pet desetljeća svog rada zauzima autentičnu poziciju u kontekstu moderne i postmoderne hrvatske i europske umjetnosti sa svim ambivalentnostima kojima samo stvaralaštvo izmiče njegovim teorijskim određenjima - podsjeća kustosica Ana Medić.

 

M.B.