Knjiga Marija Majka milosrđa autora don Ivana Bodrožića, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije i profesora na KBF-u u Zagrebu, predstavljena je u srijedu 17. svibnja u župnoj crkvi Sv. Mirka u Šestinama.

Knjigu su predstavile profesorice s KBF-a u Zagrebu doc. sr. sc. Andrea Filić i dr. sc. Vanda Kraft Soić, te šestinski župnik mr. sc. Robert Šreter. Riječ zahvale izrekao je i sam autor koji je izabrao predstavljati knjigu u Šestinama jer dugi niz godina pastoralno pomaže u šestinskoj župi, javlja Ika.

Profesorice s KBF-a i autorove kolegice na Katedri povijesti kršćanske literature Andrea Filić i Vanda Kraft Soić su, prema međusobnom dogovoru, prikazale tekstove iz knjige pod dva specifična teološka vida. Najprije je dr. Filić prikazala kako je autor opisao Marijin lik pod vidom primateljice Božjega otajstva i prihvatilišta Sina Božjega, ističući kako je uprava to jedna od niti koja se proteže cijelom knjigom. S druge pak strane dr. Kraft Soić je istaknula onaj drugi vid i nezamjenjivo značenje koje Marija ima u očima autora kao ona koja je bila spremna posredovati primljeno otajstvo drugima, počevši od prve Crkve pa sve do naših dana, kako u zauzimanju u vremenu, tako i u pomoći oko vječnog spasenja. Vlč. Robert Šreter je istaknuo napose autorovo duboko i duhovno tumačenje riječi Anđelova naviještenja Mariji, kao i tumačenje Marijinog hvalospjeva Veliča, ukazujući na to kako je knjiga vrlo korisna za duhovni život svakog pojedinca, te da nas ova teološka razmatranja približavaju Mariji i u nama potiču veću pobožnost.

O knjizi je progovorio i autor, don Ivan Bodržožić, koji je istaknuo kako je knjiga plod suradnje s fra Petrom Lubinom i mjesečnikom "Marija", listom za Marijine štovatelje. Iskreno je zahvalan fra Petru što ga je angažirao i što je tako dobio prigodu iz mjeseca u mjesec razmišljati o nebeskoj Majci. Istaknuo je također da je pisati o Mariji izuzetno izazovno, jer nas Marija 'tjera' na zajedništvo s Bogom, te se o njoj ne može pisati hladno i neosobno. O njoj se može i treba pisati toplo i osjećajno, jer je riječ o Majci. Zato su i ovi teološki uradci –meditacije o Mariji vrlo osobni, nastali iz razmišljanja pred njom i razmišljanja o njoj. Autor je ujedno zahvalio svima koji su pomogli da dođe do ove knjige, ali isto tako i da predstavljanje bude na teološkoj i organizacijskoj visini.

Valja također istaknuti da je predstavljanje popratio pjesmama u čast nebeske Majke župni zbor iz Šestina pod ravnanjem orguljaša i zborovođe Božidara Ljubenka, a dvije skladbe na orguljama odsvirala je i orguljašica Katarina Javora. Odabrane tekstove iz knjige čitala je župljanka Nataša Vujić, a program je vodila Ana Novina. Ovo je bilo ujedno i humanitarno predstavljanje knjige, jer je sav prihod od knjiga (cca. 4.000 kn) namijenjen za 11članu obitelj Valec iz Zaboka, te će biti uručen s. Jeleni Lončar, ravnateljici Zagrebačkog Caritasa koja je i sama bila na predstavljanju.

 

M.B.