U župnoj dvorani, u Župi sv. Mihovila - Proložac, u srijedu, 3. svibnja predstavljen je „Rječnik francusko-englesko-hrvatskog jezika“ fra Ivana Jukića, člana Franjevačke Provincije Presvetog otkupitelja –Split, u organizaciji Matice hrvatske –Ogranak Imotski i Župe sv. Mihovila.

Rječnik su predstavili Mara Pezo, prof. hrvatskog i francuskog jezika, Marijana Pezo, prof engleskog i njemačkog jezika i dr. sc. Mišo Munivrana, te publicist i novinar Mladen Vuković. Program je vodila Dragica Zeljko, a nastupio je i mješoviti župni zbor pod ravnanjem s. Terezine Bašić, koji je otpjevao tri pjesme: Uskrsna radost, Milosna i Majo ljubežljiva. Fra Ivan Jukić je dosada objavio nekoliko knjiga: Zapis jednog redovnika – Kristoljubno domovinske misli, O Tinu, Gotovcu, Twaine i religijskom fenomenu, Vrgorski ljetopis,  koje govore o njegovom pastoralnom radu te dva rječnika englesko/francuskog jezika i francusko/englesko/hrvatskog jezika.

Francusko/englesko/hrvatski rječnik objavljen je u nakladi Matice hrvatske Ogranak Imotski, namijenjen je svima onima koji su zainteresirani za dobro upoznati engleski i francuski jezik. U knjizi abecednim redom – svako abecedno slovo je zasebno poglavlje koje prikazuje najrelevantnije riječi engleskog i francuskog jezika – donosi mnogobrojne primjere na engleskom i francuskom jeziku, koji se rabe u svakodnevnom govoru. Iza francuske riječi odnosno primjera donosi značenje na engleskom odnosno hrvatskom jeziku. Svrha ove knjige jest olakšavanje svakidanjeg razgovora u različitim okolnostima.

 

D. Zeljko Selak