U Nakladi Bošković  i uz pomoć HMDC Domovinskog rata predstavljen je roman o Domovinsko obrambenom ratu, šibenskog autora Tomislava Bašića, profesora povijesti, pod nazivom „Sinovi svetog Josipa“ u Galeriji Vinko Draganja op, u Dominikanskom samostanu u Splitu, u srijedu, 8. ožujka 2017. godine.

O knjizi, koja svjedoči i govori o ratnom putu šestorice mladih Šibenčana koji su bez ikakvog iskustva odmah nakon Rujanskog rata pridružili HOS-u, uz autora Tomislava Bašića, govorili suprof. dr. sc. Ante Nazor, u ime Hrvatskog memorijalnoga dokumentacijskoga centra Domovinskog rata i novinar Mladen Vuković.

Program je vodio nakladnik Zoran Bošković, koji je kazao kako je odmah shvatio da je knjiga „Sinovi svetog Josipa“ prava i vrijedna knjiga, čim je pročitao poglavlje o ratnoj akciji na Miljevcima, jer je štivo odisalo autentičnošću, izvornošću, te da se radi, pa gotovo bi se moglo reći o najboljem romanu vezanom uz tematiku Domovinskog rata.

Na predstavljanju autor je otkrio kao je njegov roman prvijenac dobio pomalo neobičan naziv. „Svati Josip zaštitnik je države Hrvatske, a vojnici su njegovi vjerni sinovi“, - pojasnio je Bašić. Istaknuvši kako je ratni put HOS-ovaca bio jako težak te da su oni išli ondje gdje je bilo najteže i najgore, a potom su se i HOS-ovci polako priključivali regularnoj hrvatskoj vojsci, pa su tako junaci ovog istinitog romana završili u 113. brigadi. Sve su činjenice, događaji, lica i izjave u romanu izvorne, pa ga je autor mogao napisati kao znanstveni rad, ali on se ipak odlučio na književnu formu kako bi ih lakše približio čitatelju.

Na kraju je kazao da je vrijedno spomenuti i jednu činjenicu: „Prema portalu marinkovicranko i nekim drugima poput Glasa Gacke, "Sinovi svetoga Josipa" je, prema posuđivanju u hrvatskim knjižnicama, u prošlom listopadu 2016. godine (dakle, od kada je objavljen i predstavljen u javnosti) bio četvrti najčitaniji roman na listi od dvadeset najčitanijih, u studenom je bio drugi, a u prosincu prvi na listi najčitanijih u Hrvatskoj. U siječnju i veljači ove godine je četvrti na listi dvadeset najčitanijih. Kad bi roman ima promidžbu kakvu zaslužuje, vjerujem da bi njegov plasman bio i bolji. Vrijeme će zasigurno pokazati i reći svoje. – zaključio je autor.

 

Dragica Zeljko Selak