Pod pokroviteljstvom Centra za kulturu Omiš, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i OŠ Josip Pupačić Omiš, u četvrtak, 23. svibnja u 20 sati, bit će praizvedena zavičajna predstava „More“ - priča o prijateljstvu i pjesništvu Josipa Pupačića i Nikola Milićević, u režiji Roberta Kurbaše.

Predstava će biti uprizorena u Ilirskom sjemeništu u Omišu, u sklopu bogatog vjerskog, kulturnog i športskog programa koji se održava u prigodi proslave blagdana sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika grada Omiša, od 1. svibnja do 31. svibnja. U zavičajnoj predstavi „More“ pjesnike glume Robert Kurbaša i Enes Kišević. Glazba Miki Nopling.

Priča je to o pjesnicima i pjesništvu. Poetski, kao u kakvom snoviđenju susreću se dvije srodne duše, dva prijatelja i kuma: Josip Pupačić i Nikola Milićević, bardovi hrvatske lirike dvadesetog stoljeća. U nizu njihovih, dramaturški procesuiranih i scenski uobličenih pjesama i eseja a sve kroz dijalošku i pripovjedačku kazališnu formu lik Milićevića kroz svoje izvorne rečenice evocira životnu putanju Josipa Pupačića Bepa čija pak životna priča nadilazi okvire “normalne” ljudske patnje. Suosjećajući s njim Milićević i sam prolazi Bepov životni put pjesničkog traženja smisla od dječačkih zanosa ranog stvaralaštva pa sve do krajnjeg transcendentalnog poimanja svijeta koji svoj vrhunac dostiže u posljednjoj zbirci pjesama “Ustoličenje” i pjesmi “Moj križ svejedno gori”.

 

Dragica Zeljko Selak