U četvrtak, 9. ožujka, u DHK, s početkom  u 19. sati, bit će upriličena Kazališna večer posvećena  izlasku knjige Druga strana hrvatskog kazališta ili izvan glavne struje (DHK, 2016), autorice Sanje Nikčević.

Radi se o kazališnim kritikama i polemikama napisanim od 2003-2016.

Kroz Kazališnu večer će voditi Gordana Ostović komentarom i razgovorom o knjizi, javit će se i urednik Ivica Matičević a u kazališnom dijelu večeri posjestitelji će biti u prigodi čuti dvije poslastice o kojima autorica piše u knjizi:  Mladena Gavran s dijelovima iz komedije Mire Gavrana Najluđa predstava na svijetu (nova paradigma ženske monodrame) i Roman Šušković s dijelovima monodrame  Muškarci su Marsa, žene s Venere!

Inače, knjiga Druga strana hrvatskog kazališta ili izvan glavne struje (DHK, 2016), autorice Sanje Nikčević, okuplja kritike, komentare, polemike i zapise objavljene u medijima od 2003-2015. kojima autorica zagovara kazalište koje smatra važnim ali se nalazi izvan glavne struje.

U knjizi su okupljeni prikazi kazališnih sezona, te kritike predstava u kojima se  afirmira  dramski teatar  i predstave koje imaju jasnu priču i nose katarzu (Miro Gavran, Miroslav Krleža, Janko Matko,  „Ana Karenjina“) ili  one koje otvaraju priču o našim potisnutim traumama  („Bunjevački blues“  ili „Unterstadt“). Tu su i pohvale novim kazališnim žanrovima (igra za gledanje, kazališno predavanje  ili monodrama Mladene Gavran)   ili  kazališnom amaterizmu koji popunjava praznine glavne struje (od Nine Škrabea do fenomena međimurskog dramskog pisma).

Knjiga otvara i polemičke teme  i govori o društvenim skandalima (npr. "Gospođa ministarka" ili plakat za predstavu "Fine mrtve djevojke“),te nastojanjem da se Marulićevi dani  odvoje od svojeg osnovnog razloga osnivanja: promocije suvremene hrvatske  drame.

M.M.