U sklopu kulturne smotre „Noć muzeja 2017“  koja se održala diljem Hrvatske i u Solinu je po prvi put priređena u organizaciji Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin,  u petak, 27. siječnja kao Zvonimirov prvijenac.

Glazbeno-scenskim recital  »Praštanje« u režiji Rade Perkovića, u kojemu su sudjelovali glumci Robert Kurbaša, Marijan Grbavac, Marko Duvnjak, tenor Stefan Kokoškov, bariton Ratomir Kliškić, gitarist Pavle Kolarov i drugi, oduševio je Solinjane i njihove goste. Taj zanimljivi glazbeno-dramski igrokaz, od pola sata , proveo je i podsjetio nazočnu publiku kroz bolnu i krvavu hrvatsku povijest, kroz osvajačke ratove,  kroz mir i opraštanje, od cara Diokelcijana do sv. Dujma,  od Sulejmana do Šubića-Zrinskih, i slavne Sigetske bitke, do Domovinskog rata i na kraju do hrvatskog svjetla i  željenog mira, „Nek se bracka srca slože, živila Hrvatska do Ave Maria“.

A program je najprije počeo predstavljanjem kulturnoga doprinosa najmlađih u gradu Solinu, izložbom »Kao košuta« replika antičkog mozaika i crteža učenika OŠ Vjekoslav Parać i  predstavljanjem projekta uz izložbu crteža i suvenira učenika 2 b razreda OŠ Don Lovre Katić »Plavo-zeleni biseri Solina«, a nastavila se turnirom u antičkim igrama te projekcijom dokumentarnoga filma Bogdana Žižića »Po ruševinama stare Salone«, a završio je glazbenim nastupom Meri Cetinić.  

Svi posjetitelji mogli su ponijeti za uspomenu svojim kućama suvenire koji su izradila djeca s likom Solinjanke ili nekim drugim prepoznatljivim motivom grada Solina, kao sjećanje na staru hrvatsku povijest.

 

D. Z.