Jedna od dviju najdugovječnijih predstava hrvatskog teatra Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika koju više od 40 godina s jednakim uspjehom izvodi Hvarski pučki teatar, našla je svoje mjesto u programu ovogodišnjeg Splitskog ljeta 17. srpnja u Meštrovićevim Crikvinama, odnosno Kaštilcu u 21 sat. 

Dramu, zapravo stilizaciju tradicionalnog martirija sv. Lovre i izvrsnu rekonstrukciju srednjevjekovnog teatra postavio je još kao brucoš davne 1969. Hvaranin Marin Carić, jedan od najcjenjenijih hrvatskih redatelja, s idejom da kazalište mora biti nešto što je blisko i razumljivo svima, počevši od njegovih Hvarana. A koliko je uspio u tome, svjedoči činjenica da je Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika u lipnju ove godine odigrano jubilarni 250. put.

Milan Lakoš, voditelj Hvarskog pučkog kazališta i njegov dobri duh, jedini je koji od praizvedbe 1969. godine do danas nastupao u svim izvedbama - u različitim ulogama, a postave su se izmjenjivale kako su se smjenjivale generacije hvarskih glumaca-amatera, A kako ansambl predstave broji 20-ak glumaca, slobodno se może reći da je velik dio hvarskih obitelji u jednom ili drugom naraštaju bio vezan za ovu tradicionalnu i važnu priču, priču koja u korijenu nosi odgovore na univerzalna pitanja žrtvovanja za ideale te očuvanja moralnih principa i vjere u stvarne vrijednosti u teškim vremenima.

U predstavi igraju: Ivan Blaž Brkušić, Prošper Gilve, Milan Lakoš, Ralf-Jacky Milatić, Petar Palarić, Fabijan Brkušić, Prošper Miličić, Marino Miličić, Jure Tomičić, Zoran Sansović, Joško Martinić, Jan Milatić, Ivan Jeličić, Ivica Tomičić, Toni Barišić, Ante Lakoš, Ivan Petrić, Klement Zaninović , Visko Zaninović, Prošper Zaninović, Vislav Zaninović.

 

Dragica Zeljko