Madama Butterfly Giacoma Puccinija, jedan od ljepših, najpopularnijih i najizvođenijih naslova cjelokupnog opernog repertoara, vraća se na pozornicu splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

U tri predstojeće izvedbe koje su na programu 19, 21. i 25. siječnja kao protagonisti će po prvi put u Splitu nastupiti trenutno najbolja korejska sopranistica Mi-Seon Oh u naslovnoj ulozi, te Ivan Momirov, bugarski tenor zavidne međunarodne karijere kao Pinkerton, dok će ulogu Sharplessa tumačiti iskusni talijanski bas-bariton Marcello Lippi. Solistima, orkestrom i zborom ravnat će maestro Ivo Lipanović, a redatelj predstave koja je premijerno izvedena u ožujku prošle godine je Dražen Siriščević.

Koloraturna sopranistica Mi-Seon Oh slavodobitnica je državne operne nagrade za 2015. u svojoj domovini, osvojene upravo za interpretaciju Cio-Cio San koju će tumačiti u Splitu. Glazbenu izobrazbu stekla je u rodnoj Južnoj Koreji, a nastavila u Italiji. Zahvaljujući svojom iznimnimnom vokalu već je rano u karijeri osvojila više prestižnih nagrada, primjerice na Concorso Internazionale de Belcanto Vincenzo Bellini, Atri, Giovani talenti, Subiaco, Ferruccio Tagliavini. Njezin repertoar obuhvaća brojne glavne sopranske uloge poput onih u Puccinijevim Boemima, Gianni Schicchi, Turandot, Bizetovoj Carmen, Weberovoj operi Čarobni strijelac, Offenbachovim Hoffmannovim pričama, Verdijevim operama Traviata, Nabucco i Aida, pa Lucia di Lammermoor i Ljubavnom napitku Donizettija, Mozartovim operama Figarov pir i Čarobna frula, Rossinijevoj Mojsije u Egiptu, StraussovomŠišmišu... Bavi se i pedagogijom, profesorica je pjevanja na ženskom Sungshin sveučilištu. Počasna je ambasadorica Kršćanske kulture i korejanskog Crvenog križa.

"Glas antiknog timbra, kombinacija Franca Corellija i Carla Bergonzija" napisao je kritičar talijanskog lista La Repubblica o bugarskom tenoru Ivanu Momirovu, pjevaču koji svojim nastupima oduševljava publiku u Europi, Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji i Novom Zelandu. Debitirao je mlad, u dobi od 21 godine na sceni berlinske Deutsch Oper kao Vladimir u operi Knez Igor od Borodina. Slijedili su nastupi u brojnim drugim uglednim svjetskim opernim kućama i koncertnim pozornicama poput Monte Carlo Opere, londonskog Covent Gardena, rimskog Teatro dell Opera, Teatro Carlo Felice Genova, San Carlo u Lisabonu, Marijinski u St. Petersburgu, na opernim festivalima kao što su onaj u Baden Badenu,Zvijezde bijelih noći u Sankt Petersburgu, Verdi festival u Parmi, Gergiev festival u Rotterdamu... Njegov repertoar obuhvaća preko dvadeset glavnih tenorskih uloga u operama kao što su Krabuljni ples, Trubadur, I due Foscari, Don Carlos, Giovanna D'Arco, Madama Butterfly, La Gioconda, Carmen, Lucia di Lammermoor, Norma, Werther, Prijatelj Fritz, Romeo i Julija, Evgenij Onjegin itd. Bio je partner na sceni nekim od najvećih opernih zvijezda današnjice kao što su Katia Ricciarelli, Maria Guleghina, Mariella Devia, June Anderson, Francesca Patane, Leo Nucci, Renato Bruson, Ferruccio Furlanetto itd. Pjevao je pod vodstvom čuvenih dirigenata: Bruno Bartoletti, Michel Plasson, Nello Santi, Valery Gergiev, Michail Jurowski, Gian Luigi Gelmetti, Marc Minkowsky, Renato Palumbo, Daniele Gallegari, Yves Abel, Alberto Veronese, a popis redatelja s kojima je radio obuhvaća i takva imena kao što su Andrej Končalovski, Werner Herzog, Pierluigi Pizzi, Ermano Olmi, Alberto Fassini, Nicolas Joel.

Bas-bariton Marcello Lippi, pored glazbenog obrazovanja koje je stekao na konzervatoriju Paganini, diplomirao je i suvremenu književnost. Karijeru je započeo 1988. i od tada je ostvario izuzetno bogat repertoar nastupajući na pozornicama svih značajnijih talijanskih, ali i brojnim opernim kazalištima širom svijeta. Trenutno je umjetnički ravnatelj Teatro Verdi u Pisi.

Puccini je radnju svoje opere smjestio u okolicu Nagasakija negdje početkom 20. stoljeća. Američki časnik Pinkerton i mlada Japanka Cio-Cio San, odnosno Butterfly, zaljube se i vjenčaju, no Pinkerton uskoro otputuje ostavivši Butterfly samu, prezrenu i napuštenu od okoline i obitelji. Butterfly se život svodi na čekanje ljubljenog supruga koji se vraća nakon tri godine s novom američkom suprugom i traži da mu preda njihovo dijete. Nakon što mu prepusti sina Cio-Cio San počini ritualno samoubojstvo. Cjelovitost i emotivnost Puccinijeve partiture učinila je operu iznimnim simbolom često korištenom i u drugim medijima popularne kulture. Samo tijekom prošle godine u 95 gradova u svijetu ova je glazbena melodrama izvedena 443 puta u 117 različitih produkcija .

Autorski tim predstave koja je na pozornici HNK Split premijerno izvedena u ožujku prošle godine pored redatelja Siriščevića čine scenograf Slaven Raos, kostimograf Juraj Zigman, zborovođa Ana Šabašov, Yuki Nakashima koja je kreirala scenski pokret, te oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić.

 

D. Zeljko