Hrvatski književnik, prevoditelj i nakladnik iz Zagreba Mile Pešorda postao je članom Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti (AESAL) iz Pariza, koja  uključuje u svom članstvu preko 65 Nobelovaca  i više stotina najprestižnijih znanstvenika, umjetnika, filozofa, vrhunski istraživača u svim granama djelatnosti i pripada najvišoj znanstvenoj kategoriji UNESCO-klasifikacije grupe O.

Akademija je također usko vezana za UNESCO programe kao savjetodavna institucija, i njena je aktivnost u posljednjih 35 godina vrlo čvrsto povezana s UNESCO-im inicijativama, pa su i svi simpoziji, znanstvena događanja L'AESAL organizirana u zajedništvu ovih institucija i nacionalnih Akademija.

Povelja o njegovu ulasku kao dopisnoga člana među svjetske uglednike uručena je Mili Pešordi ovih dana na prigodnoj svečanosti u Društvu  hrvatskih književnika u Zagrebu. Tom prilikom je povelja o članstvu u istoj akademiji bila također uručena i hrvatskomu književniku, prevoditelju i romansijeru iz Dubrovnika Luku Paljetku.

Povelje je svojim novim članovima, uime Akademije, uručio njezin izvršni dopredsjednik gospodin Ante Glibota iz Pariza.

 

A.M.