U organizaciji ogranka Matice hrvatske – Hvar i župnoga ureda župe sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru u subotu 14. siječnja prikazan je dokumentarni film "Huda jama – strogo čuvana tajna" istraživača, pisca i novinara Romana Leljaka.

Film je snimljen u produkciji američke filmske tvrtke iFilms LLC u suradnji s Hrvatskim filmskim institutom. Prema predlošku istoimene Leljakove knjige film govori o stradanju hrvatskih, slovenskih i austrijskih civila koje su bez suđenja zvjerski mučili i pogubili komunisti 1945. godine, nekoliko tjedana poslije Drugoga svjetskoga rata.  Autor filma otkrio je Hudu jamu 5. lipnja 1989. godine, smještenu između Celja i Laškoga u Sloveniji.

Prema podacima do kojih je došao, u tome stratištu život je okončalo u stravičnim mukama oko 2000 Hrvata, 700 Slovenaca i 300 Nijemaca. Zarobljenici su morali pri ulasku u jamu kleknuti, a zatim su dobili udarac rudarskim krampom po glavi. Zločine nad tim civilima, djecom, ženama i starcima, izvršili su partizani, pripadnici I. bataljuna KNOJ-a pod vodstvom Benjamina Žižmana, i to mladići od 15. do 27. godine života. Zarobljenici su bili bačeni u jamu duboku 48 metara i čekali su smrt gledajući kako druge bacaju na njih. Kako bi se prikrio zločin pristup grobnoj jami bio je zazidan s deset pregrada, a između njih je na više od 100 metara nasuta sipina i zemlja. Krajem protekle godine kod kapele na ulazu u Barbarin rov ispraćene su prve žrtve masovnoga pokolja uz pogrebne obrede.

Projekciji filma u gradskoj Loggi nazočili su, uz ostale, autor Leljak i hvarski biskup Slobodan Štambuk koji su se tom prilikom obratili okupljenima. Dokumentarni film toga je dana prikazan i u prostorima Hrvatske čitaonice u Starome Gradu na Hvaru.

 

M.M.