U „Tjednu sjećanja za Vukovar“, u organizaciji Udruge Benedikt“ i uz suradnju župnika don Bože Plazibata, u crkvi Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu, u petak, 16. studenoga, održan je koncert „Vukovar – san o slobodi“ - glazbena meditacija u čast žrtve Vukovara, koji je započeo krasnoslovom stihova Silvija Strahimira Kranjčevića iz pjesme „Moj dom“ : „Ja domovinu ima, tek u srcu je nosim, i brda joj i dol; Gdje raj da ovaj prospem, uzalud svijet prosim, i gutam svoju bol!...“

U programu su nastupili: Hrvatsko pjevačko društvo „Bijaćka vila“ iz Kaštela, pod ravnanjem maestra Andre Čalo, Gradsko mandolinsko društvo „Sanctus Domnio“ iz Split, pod ravnanjem maestra Vladimira Lukasa, a za orguljama je bio mr. art. Borna Barišića, a nastupila je u solo izvedbi i sopranistica Božena Bašić.

Pjevači su svojim skladnim pjevanjem nazočnu publiku doista oduševili, što je potvrdio dugi i snažni pljesak nakon svake izvedbe, a izveli su, za ovu prigodu, pomno odabrana glazbena djela: „Requiem for my frend“ Zbigniewa Preisnera (Kyrie eleison, Dies irae), „Dobar je Gospodin“ Šime Marovića, „Simfonija u d-duru“ Luke Sorkočevića (Allegro, Andante, Presto), „Slavonska misa“ Anđelka Igreca ( Gospodine, Slava, Svet, Jaganjče), rijetka izvedba, za mandolinski orkestar, zbor i orgulje“i za kraj „Znam da moj izbavitelj živi“ Anđelka Igreca.

Koncert je završio Kranjčevićevim stihovima:

„Slobode koji nema taj o slobodi sanja,

ah, ponajljepši san;

i moj žedna duša tom sankom joj se klanja

i pozdravlja joj dan….

Tek kad mi jednom s dušom po svemiru se

krene,

zaorit ću ko grom.

O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene,

to moj je, moj je dom!

HRVATSKO PJEVAČKO DRUŠTVO „BIJAĆKA VILA“

HPD „Bijaćka vila“ utemeljeno je 1903. godine u Kaštelima, kao muški-tamburaški zbor pod ravnanjem mjesnog kapelnika Ivana Berketa. Uspješno je djelovalo do 1925. godine, kada mu je zbog isticanja hrvatskih nacionalnih obilježja zabranjen rad. Pjevači zbora su se potom uključili u nekoliko donjokaštelanskih zborova čime je tradicija nastavljena unatoč nestanku imena. „Bijaćka vila“ je obnovljena u listopadu 1990. godine kao mješoviti zbor na čelu s voditeljem prof. Vladimirom Vuletinom, pod čijim je ravnanjem ostvarila 250 koncerta u domovini i u inozemstvu te izdala dva nosača zvuka. U proljeće 2012. zbor preuzima sopranistica Antonija Teskera pod čijim vodstvom sudjeluju u HRT-ovom showu „Do posljednjeg zbora“, a na danima duhovne glazbe Cro patria 2013., osvaja brončanu plaketu u kategoriji novih skladbi. U svibnju 2017. zbor je sudjelovao na međunarodnom natjecanju zborova Aurora cantat u Karlovcu i osvojio dvije srebrene plakete u različitim kategorijama klasične zborske glazbe. U lipnju ove godine zbor je bio domaćin i priređivač Prve regionalne smotre zborova „Canta, Dalmatia“. HPD „Bijaćka Vila Kaštela“ izvodi širok spektar repertuara, od gregorijanskih napjeva sve do autora 20./21. stoljeća, posebnu pozornost predaje očuvanju i promicanju hrvatske glazbene baštine. Od veljače 2014. voditelj zbora je prof. Andro Čalo.

GLAZBENO MANDOLINSKO DRUŠVO „SANCTUS DOMNIO“

Glazbeno mandolinsko društvo „Sanctus Domnio“ iz Splita osnovan je 1990. godine pod vodstvom glazbenog pedagoga Marina Katunarića, s namjerom višestruke odgojne zadaće i kulturne obnove mladih naraštaja, te od 25. lipnja 1991., pod vodstvom dirigenta Vladimira Lukasa. Orkestar je dosada održao velik broj koncert u domovini i inozemstvu, nastupa na hrvatskom festivalu mandolina Mandolina Imota, u Imotskom, gdje odnosi prve nagrade. Bio je sudionik brojnih međunarodnih festivala i natjecanja, te je dobitnik brojnih međunarodnih nagrada i priznanja za rad. kao kvalitetan izvođač, potakao je više skladatelja da se pozabave skladanjem glazbe za ove instrumente, pa mu je više glazbi posvećeno, pa ih je praizveo. Orkestar je snimio tri nosača zvuka. Društvo i njegovi orkestri posebno su se posvetili izvođenju suvremene mandolinske glazbe hrvatskih skladatelja, u hrvatskoj održali već nekoliko koncerata u ciklusu Mandolina Croata, po njima su poznati u europskim mandolinskim krugovima… Članovi orkestra su učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i profesori splitske Glazbene škole Josipa Hatzea.

 

Dragica Zeljko Selak