U povodu 190. obljetnice smrti Ludwiga van Beethovena, jednog od najznačajnijih i najutjecajnijih skladatelja cjelokupne zapadne glazbene tradicije, pet istaknutih splitskih pijanista srednjih i mlađih naraštaja i orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će 18. i 20. ožujka na velikoj pozornici splitskog kazališta svih pet njegovih klavirskih koncerata.

Koncertima, nazvanim Splitski pijanisti sviraju Beethovena, ravnat će maestri Tomislav Fačini i Hari Zlodre, a kao solisti nastupit će pijanisti Vesna Podrug Kossjanenko, Virna Kljaković, Marin Limić, Jelena Pavić i Marijan Đuzel. Koncerti započinju u 20 sati. Beethovenovi klavirski koncert skladbe su koje već više od dva stoljeća oduševljavaju slušatelje kao i same izvođače koji im se uvijek rado vraćaju. Dvije predstojeće koncertne večeri odlična su prigoda da Split još jednom potvrdi status grada velike glazbene tradicije iz kojeg potiču umjetnici dostojni najvećih umjetničkih izazova.

Ludwig van Beethoven, posljednji je predstavnik bečke klasike i začetnik romantizma. U njegovoj su se glazbi, ali i legendarnim izvođenjima kao i u kompletnoj osobnosti, najsnažnije ocrtavali ideali strastvenog romantičarskog temperamenta, kojim će preoblikovati dotadašnju glazbenu tradiciju, pravila oblika, izraz i osjećaj, te samu sonornu kvalitetu glazbe, koja će u njegovu opusu postati pozamašnom, snažnijom, moćnom. Njegov pijanizam jedan je od  ključnih pojava za Beethovena kao vodeću glazbeničku figuru Beča.

Koncertom u subotu ravnat će maestro Tomislav Fačini, a započet će uvertirom Beethovenovoj jedinoj operi Fidelio (izvorno nazvanoj Leonora), da bi potom pijanistica Vesna Podrug Kossjanenko uz Orekstar Opere HNK Split izvela Prvi koncert za klavir i orkestar u C-duru, Op. 15. Nakon pauze mlada splitska pijanistica Virna Kljaković odsvirat će Drugi koncert za klavir i orkestar u B-duru, Op. 19, da bi potom Marin Limić izveo Treći koncert za klavir i orkestar u c-molu, Op. 37. Koncert u ponedjeljak, kojim će ravnati maestro Hari Zlodre, započinje Egmont uvertirom, nakon kojeg će Jelena Pavić odsvirati Četvrti koncert za klavir i orkestar u G-duru, Op. 58, da bi nakon pauze pijanist Marijan Đuzel izveo Peti koncert za klavir i orkestar u Es-duru, Op. 73 - ”Carski”.

 

Dragica Zeljko