Ja mislim, da je južni koridor u stvari "otvorio" naš poznati politolog Anđelko Milardović. On je u Slobodnoj Dalmaciji spomenuo mogućnost da kad nastupe hladniji zimski dani, izbjeglice s Bliskog istoka krenu prema zapadnoj Europi južnijim pravcem. A taj bi bio preko Albanije i Crne Gore na Prevlaku.

Kako su oni iz Banskih dvora prvi izbjeglički val u Hrvatskoj dočekali potpuno nespremni, tako su se sada gospoda iz Vlade na odlasku brže bolje potrudila pokazati kako ih ništa više ne može iznenaditi. Pa je prije nekoliko dana u Opatovcu ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić uvjerio javnost kako su oni na sve spremni pa i za slučaj da se azilanti pojave na Prevlaci. I izdao nalog da dolje otpočnu radovi na starim vojnim barakama koje bi se prenamjenile u prihvatni centar za izbjeglice.

Kad su sa svih strana, osobito iz lokalne zajednice i HDZ-a stigla upozorenja kako bi to bilo suludo za hrvatski turizam da se izbjeglička ruta preusmjeri na jug, onda su odjednom Milanović i Ostojić okrenuli pilu naopako. Da tko je to vidio da nam izbjeglice na Prevlaci ulaze u Hrvatsku. Ostojić je pokušavao uvjeravati javnost kako je on namjerno bacio floskulu samo da zavara "petokolonaše", kako ih on naziva i da osluhne reakcije "sijača histerije". To bi, po njegovim riječima, bila "turistička skupina" u koju ubraja predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i izaslanstvo s kojim se na blagdan svetog Mihovila, zaštitnika policije, zaputio na jug Hrvatske kako bi se na licu mjesta uvjerili što se radi na Prevlaci.

Tamo ih je dočekala policijska blokada. Rijetko je to viđena scena - osim u vrijeme rata - da se u demokratskoj Hrvatskoj nekome političaru i novinarima onemogućava da utvrde što je posrijedi, odnosno, koliko ima istine u tome da se država priprema za priliv izbjeglica "jadranskom rutom". Zakopani u vlastite laži vodeći su se SDP-ovci počeli ponašati nedemokratski, onako kako su naučili od svojih prethodnika, od čijih se krvavih postupaka njihovi današnji sljednici nikad nisu ogradili. A od njihovih recentnih laži i obmana Hrvatska će još dugo osjećati posljedice, bez obzira koliko se oni trudili uvjeriti nas kako svakog dana u svakom pogledu rastemo.

Raste samo količina laži koju nam prosipaju uz nemalu podršku sklonih im medijskih djelatnika. Ne tako davno, prije četiri mjeseca za vrijeme braniteljskog prosvjeda na Markovu trgu, u to se mogla uvjeriti cijela hrvatska javnost, kad je glasnogovornica SDP-a Danica Juričić-Spasović diktirala skupini novinara kako će i što će izvještavati o događaju.

Kad je nakon blokade granice kod Prevlake HDZ zatražio od HND-a da se očituje s obzirom na okolnost ometanja novinara u njihovom poslu, onda je Saša Leković, predsjednik te nazovi novinarske udruge objavio kako neće nasjedati na stranačke provokacije. Međutim, kad se 7. kolovoza dogodio incident i provokacija srpskih Novosti na račun hrvatske himne, za HND je to bila sloboda govora. Slično je izrugivanje s nacionalnom svetinjom "opravdao" i novopečeni demokrat i patriot Milanović, kad mu je o tome postavljeno pitanje u Saboru.

Ukratko, jao nama s lavovima, lavicama, orlovima i sokolovima iz SDP-ova jata ukoliko još četiri godine budu letjeli i grizli kao što su do sada. Umjesto azilanata s Bliskog istoka nastavit će se egzodus naših mladih ljudi prema zapadnim zemljama, i onda uopće neće biti važno kojom rutom to rade i gdje im je krajnje odredište. Bože sačuvaj takvoga scenarija.

 
Ivan Ugrin / Slobodna Dalmacija