Stanovi dvojice predsjednika, Stjepana Mesića i Ive Josipovića, posljednjih su dana  dodatno zagolicali pažnju hrvatske javnosti. Dok bivši predsjednik Stjepan Mesić tvrdi da mu je novac darovao tajnoviti prijatelj, aktualni predsjednik Josipović u maniru svog predizbornog slogana javnosti poručuje da je sve vezano za njegove stanove „pravedno i pošteno“.

Vjerujući, valjda, da nacionalizacija spada pod kategoriju navedenu u njegovom izbornom sloganu.

Stoga se pozabavimo malo aktualnim predsjednikom, čiji je otac Ante u vrijeme komunističke vladavine bio jedan od čuvara tog sustava i kao takav je mogao imati utjecaja na puno toga, što je običnim smrtnicima bilo nedostupno.

Sudeći prema dostupnim informacijama, aktualni predsjednik Ivo Josipović živi u nacionaliziranoj zgradi u Palmotićevoj ulici, na kućnom broju 26., a osim ovog stana posjeduje još tri.

Stan u kojem živi, ukupne površine 341 metar "četvorni", izuzet je od nacionalizacije, i uknjižen je na njegovu suprugu Tatjanu. Međutim, aktualni predsjednik u svojoj imovinskoj kartici nije prijavio stan od 341 metra "četvorna", koliko iznosi njegova „kvadratura“ po zemljišnim knjigama, već stan od 209 „kvadrata“. Zbog čega?

Jesu li Josipovići (su) vlasnici zgrade u Palmotićevoj 26?

Govoreći o toj razlici, Josipović je prije nekoliko dana kazao: "U Zemljišno-knjižnom izvatku navedena je površina čestice na kojoj je sagrađena zgrada, tu je i pločnik i ulaz. Mi smo ugovorom kupili stan od 209 kvadrata".

Dodatno zanimanje za ovu temu svakako pobuđuje činjenica da u istoj zgradi stan posjeduje i Josipovićeva punica Zorka Klepac. I ona je prema zemljišno-knjižnom izvatku također vlasnica stana od 341 metra „četvornog“, što samo po sebi otvara mnoge kontroverze i pitanja.

Ukoliko su Tatjana Josipović u njezina majka Zorka Klepac uknjižene kao vlasnici  stanova od 341 metra "četvornog", koliko prema Josipoviću iznosi površina čitave čestice, znači li to da su  obitelji Josipović i Klepac upisani kao vlasnici čitave zgrade ili parcele u Palmotićevoj 26., pitaju se dobronamjerni kornzumenti informacija o „predsjedničkim stanovima“ u duhu "nove pravednosti".

Sagledavajući ove informacije sama se po sebi otvaraju i mnoge druge dvojbe. Na vrhu rang liste tih otvorenih pitanja, koja su još uvijek bez odgovora, svakako je dvojba na temelju čega su ova dva stana izuzeta iz nacionalizirane zgrade u Palmotićevoj 26., kada, i po čijem zahtjevu?

Nejasno je također tko je bio vlasnik te zgrade prije nacionalizacije i zbog čega je spomenuta zgrada uopće nacionalizirana?

Naravno, ovo i slična pitanja svakako „golicaju“ pažnju hrvatske javnosti, koja još uvijek nije zaboravila izborni slogan „nove pravednosti“!

Od koga je konfiscirana zgrada u Palmotićevoj 26?

Uglavnom, nekadašnje jugoslavenske komunističke vlasti su imovinu privatnih lica oduzimale konfiskacijom. Stvarni uzroci u pravilu su bili političke prirode ali su kao povodi često uzimani: nedopuštena trgovina, spekulacije, gospodarske sabotaže, ratna dobit u vrijeme okupacije, nacionalizacija privatne imovine, sekvestracijom imovine odsutnih osoba, eksproprijacijom, agrarnom reformom i kolonizacijom te nizom drugih načina. Uglavnom, sud bivše Jugoslavije je u razdoblju od 15. svibnja 1945. do 25. lipnja 1991. morao presuditi  oduzimanje te imovine kao kaznu za politička kaznena djela, odnosno politički motivirana kaznena djela.

To su načini na koji je privatna imovina oduzimana stvarnim vlasnicima i proglašavana društvenom, da bi u narednoj fazi bila davana na korištenje članovima nove komunističke vlasti i podobnim građanima., kakav je nedvojbeno bio i otac aktualnog predsjednika Ive Josipovića.

Dakle, zgrada u kojoj živi predsjednik Republike Ivo Josipović je nedvojbeno konfiscirana od strane jugoslavenskih  komunističkih vlasti. Tko je bio vlasnik te zgrade i pod kakvim je uvjetima ona od privatnog pretvorena u tzv. društveno vlasništvo, temeljno je pitanje u čitavoj ovoj priči?

Četiiri Josipovićeva stana

Prema izjavi koja je prije nekoliko dana nekim medijima odaslana iz Ureda predsjednika, Ivo Josipović posjeduje ukupno četiri stana. Stan od 138 m2 Josipović i supruga mu Tatjana kupili su 1995., te su zajedno upisani kao vlasnici. Druga nekretnina također je u vlasništvu predsjednikove supruge Tatjane i navodno su joj je kupili roditelji 1988. Treću nekretninu Josipović je stekao 1994., a radi se o stanu u kojem žive njegovi roditelji. Četvrta nekretnina je stan u Palmotićevoj ulici 28, za kojeg je poručeno iz Ureda da ima 209 m2 ali je u zemljišnom uredu knjižen kao stan od 341 metra "četvorna", što samo po sebi izaziva jako puno kontroverzi.

Površno gledajući, u Josipovićevoj izjavi o stanovima, kao niti o nadnevcima knjiženja te imovine nema ničega spornog. Međutim, ukoliko istraga bude pokrenuta onda će netko morati dati odgovor na pitanje koji su od tih stanova bili nacionalizirani u vrijeme komunističke vlasti, kao i pitanje čiji su to stanovi bili prije nacionalizacije.

Hrvatska javnost zasigurno željno očekuje odgovore na ta pitanja!!

 

 Ilija Zovko