I nova koalicija HDZ-a i Mosta nastavlja po starom. Glavna politička taktika Mosta ostala je ucjena. To im je dobro išlo s Karamarkom, a za sada, bogme, i sa Plenkovićem. Najnoviji takav slučaj je najava Mostova ministra Kovačića da će dati ostavku ako mu se Đakić ne ispriča zbog svoje izjave da je zapošljavanje Višnje Tafra i Vesne Nađ podlo.

Višnju Tafra i Vesnu Nađ zaposlio je Kovačić u svom ministarstvu, prvu putem natječaja, a drugu je preuzeo iz Ministarstva branitelja jer je se ministar Medved želio pošto-poto riješiti.

  Đakić se nije ispričao, a nije imao ni zašto. Ako Kovačića podržava premijer, to bi mu trebalo biti dovoljno. Preuzetno je od njega težiti tomu da disciplinira HDZ-ove saborske zastupnike. To bi bilo isto kao da neki HDZ-ov ministar traži ispriku Mire Bulja zbog njegovih vrlo osebujnih nastupa u sabornici ili izvan nje. Uostalom, u HDZ-u nitko nikada nije tražio ispriku samog Kovačića kad se svojedobno na vrlo vulgaran način okomio na HDZ. Stoga je Kovačićev nastup bahat i ucjenjivački. Doduše, na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak Kovačić je donekle reterirao. Ne traži više Đakićevu ispriku, ali inzistira na zaštiti digniteta službenica Tafra i Nađ.

  Kovačićev javni nastup bio je ipak svojevrsna provokacija samo po sebi. Provokacija javnosti! Naime, govoreći dosljedno lokalnim idiomom omiškog kraja Kovačić je dezavuirao funkciju ministra i Vlade u cjelini. Gdje bismo došli kada bi svaki ministar govorio onako kako se govori u njegovu sokaku, kali ili šoru!? Što bi bilo kada bi takav primjer nastavili slijediti i ostali dužnosnici, administracija i mediji? To bi nas vratilo u jezičnu situaciju prije hrvatskog narodnog preporoda! Nepoštivanje standardnog jezika u javnom nastupu znači nepoštivanje same države.

  Zanimljivo je da je kao glavni komunikator ministra Kovačića prema javnosti izronio Ivica Relković, kojega su mediji prozvali ideologom Mosta. To, samo po sebi, budi sumnju da je cijela operacija osmišljena samo zato da uzburka odnose između HDZ-a i Mosta. U svrhu predstojećih lokalnih izbora, ali i u svrhu održavanja trajno napetih odnosa u koaliciji, što Mostu omogućava da igra važniju ulogu od one koja mu po broju osvojenih mandata pripada. Tako se ispostavlja da Most umjesto osmišljene politike s određenim ciljevima vodi permanentnu predizbornu kampanju.

  Primanjem dvije državne službenice lijeve provenijencije pod svoje skute i inače zaštitničkim stavom prema naslijeđenim Milanovićevim kadrovima, Most na neki način nastavlja s politikom ekvidistance prema dvjema velikim strankama i idejom ''tripartitne vlasti''''. To je njihovo pravo. Međutim, problem je što odgovornost za postupke vlasti u potpunosti snosi HDZ. A trajno ostaje u poziciji da ne može ovladati polugama vlasti! To na dulje staze ne može dobro završiti.

  Ovaj konkretni slučaj dodatno još bizarnijim, da ne kažem kao Đakić podlijim, čini to da je Vesna Nađ uredno uzela otpremninu od 130 tisuća kuna, a onda preuzela novu funkciju u Kovačićevu ministarstvu. U svakom slučaju, s Mostom i HDZ-om nikada nije dosadno. I, kao što sam prije godinu dana napisao, Most pomalo destruira i ''usisava'' HDZ. Manja riba guta veću.

 

Damir Pešorda