Kako bi ti to nazvao? – upitah prijatelja. – Što to? – Pa to što novinari nazivaju „aferom Hotmail“ i „aferom Grupa Borg“. – Ne razumijem – otpovrnu on. Moj se stari prijatelj, pomislih, teško snalazi u suvremenoj globalnoj latinštini.

– Hotmail je – rekoh kao da sam sebe poučavam – „Vruća pošta“, naziv elektroničke pošte, kojom je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić općila sa svojim tajnim zakonopiscima kada je pripremala zakon o spašavanju Agrokora. Ti su se pravni virtuozi, kao što se vidi iz njihove „vruće pošte“, nazivali Grupom Borg.

– Ma znam, kako ne bih znao! – iznenadi me prijatelj. – Ime skupine posudili su iz američke televizijske znanstveno-fantastične nizanke Zvjezdane staze. Tamo se tako zove moćna skupina kibernetičko-bioloških križanca protiv koje je svaki otpor uzaludan. – Oho! – rekoh – tebi, čini se, ne treba tumačiti što je Lex Agrokor? – Ma hajde – odvrati on – to je izum novinarske svjetine. Tim imenom nazvali su zakon koji je Grupa Borg besplatno izradila za spas Todorićeva koncerna. Borgovci su ga zvali: Šavorićev zakon. – Da – rekoh – po borgovcu Borisu Šavoriću. Službeno se zove „Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskoga značaja za Republiku Hrvatsku“. Dosad sam taj naziv zaobilazio jer mi je bio odveć dug. A znam i kakav si ti jezični čistunac.Ti bi teško podnio izričaj „sistemski značaj“. – Molim?! – Dobro, možda bi progutao „sistemski“, ali „značaj“ sigurno ne bi. Ti bi sigurno ciknuo: U hrvatskomu jeziku „značaj“ ne znači „značenje“, nego – „karakter“.

Zanijemio je. Neko me je vrijeme sumnjičavo promatrao. Doimao se kao da premišlja jesam li ili nisam dostojan njegova odgovora. Onda se nasmijao.

– Dobro – rekao je pomirljivo. – Svejedno je kako se ta halabuka naziva, „afera Hotmail“ ili „afera Grupa Borg“. Bitno je što naziv označuje. Meni se čini da oba naziva označuju isto: nedopustivo pravničko petljanje oko „spašavanja“ Todorićeva koncerna. Oba su dakle naziva prikladna. Prvi, „Hotmail“, naglašuje zaplotnjaštvo potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, a drugi, „Grupa Borg“, udara na sve aktere toga zaplotnjaštva. Objavljena privatna elektronička pošta opravdava oba naziva. Pogledaj u novinama.

Kada je Vlada prihvatila rečeni zakon, odvjetnik se Šavorić javio Grupi Borg: „Sad sam tek zaplakao, kužim kako velik posao smo napravili.“ Ganuće je bilo na mjestu. Posao je doista veličanstven. Zakon su pisali besplatno, da bi ga poslije sami skupo provodili. Tako su u nesretnomu Agrokoru, koji su „spašavali“ od propasti, za kratko vrijeme zgrnuli oko pola milijarde kuna! Zajamčeni su uspjeh odmah proslavili. To potvrđuje „vruća pošta“ ministrice Dalić: „Dragi svi, naša večera je sutra uvečer u 19:30 u restoranu Fotić u zasebnoj dvorani (ona je koliko shvaćam dolje u prizemlju). Izabrala sam ovaj nisko profilni restoran, da ne privlačim previše pažnje jer se press malo raspituje tko je radio zakon. Tako da možda nije na nivou, ali eto.“

Što dakle? Ako se Agrokorovi vjerovnici ne protive, ništa tu s privatnopravnoga gledišta nije prijeporno. Ako se vjerovnici i protive, mogu Grupi Borg staviti soli na rep. Sve je dakle, kao što donedavno mišljaše i predsjednik Vlade Andrej Plenković, u najboljemu redu.

Nezgodna je međutim javnopravna protega te afere. Plenković je već otpustio svoju milu ministricu Martinu Dalić. Saborska i izvansaborska oporba traži njegovu glavu. Ogorčenju treba krv. Nitko ne zna što o aferi misle u DORH-u i USKOK-u, kako se ćuti institucionalna država. Ima li u tom pravničkom petljanju „elemenata kaznenoga djela“ ili je sve to samo vika i halabuka ni oko čega? Vidjet će se za koji tjedan.

A moje jezično čistunstvo? Tu ću te, dragi prijatelju, razočarati. Davno sam ja bio lektor. Sada govorim i pišem kako hoću. Dopuštam to i drugima. Ne smeta mi ni oskudna pismenost Plenkovićeve ministrice. Ne zamjerih joj ni nedostatak dvaju zareza ni rastavljeno pisanje pridjevske složenice u onih nekoliko redaka. Zašto? Davno su prohujala vrjemena kada ni Cezar nije smio zafrkavati slovničare (nec Caesar supra grammaticos!). Danas slovničara na Međumrežju demokratski vrijeđa svaka fukara.

Što se pak tiče naziva „Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskoga značaja za Republiku Hrvatsku“, nisam siguran da sam tu bujicu riječi ispravno razumio. No, ništa ne bih mijenjao! Meni je doista draži „sustav“ od „sistema“, „značaj“ od „karaktera“, ali i semantička pogrješka „sistemski značaj“ ima svoju vrijednost. Ona nas upozorava na značaj (iliti karakter) našega državnog sustava. Sili nas da se upitamo jesmo li slobodni ili živimo u državi koju je sustav zarobio, da ne velim privatizirao. Čini se da o tomu nema dvojbe. Pozivi su na referendum o izbornomu sustavu i referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije pozivi u demokratsku borbu za oslobođenje zarobljene države.

 

Benjamin Tolić