Evo nas usred užurbane priprave za „svečanost demokracije“, kako političarska fraza tepa izborima. Svečanost dolazi u Lijepu Našu na kraju ovoga ljeta –izvanredno, mimo kalendara. Vjerojatno su zbog toga i njezini organizatori izvanredno nervozni.

No, što je, tu je. Takve će izvanredne svečanosti demokracije u svestrano ovisnoj državi zbog razvoja općih tuzemnih i inozemnih prilika uskoro učestati, a mogle bi, ako se suprotnosti pretjerano zaoštre, na neko vrijeme i nestati.

Tko će i s kime izaći na izbore? Zasad se ne zna. No može se nagađati. Dvije će velike političke stranke, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Socijal[no]demokratska partija Hrvatske (SDP), sačuvati svoj dosadašnji položaj stožernih stranaka kolonijalne demokracije. One će na izbore izaći u predizbornim koalicijama sa svojim strančicama štićenicama, koje bi bez njihove milosti ostale daleko od bilo kakve vlasti a kamoli moći. Takvi predizborni savezi u suverenim su državama demokratska opačina jer zamračuju političke programe; u kolonijama oni su politička krjepost jer slabosti daju privid snage. Sami bi na izbore mogli izaći MOST, Živi zid i HDSSB. Ostali će se, bili regionalisti ili integralisti, vjerojatno naći u nekim novim savezima.

A kakve tko programe nudi? To je valjda posve nevažno. Koliko ste stranačkih programa, štovani čitatelju, vi pročitali? Ono što sam ja pročitao sve je jedno drugomu slično kao jaje jajetu. Svima je do slobode, samostalnosti i suverenosti, a svi prisežu na vjernost Bruselju; svi se busaju u svoju socijalnu čestitost; svi hoće zdravo i dinamično društvo; svi hoće osobnu slobodu i građansku ravnopravnost, svi izobrazbu i gospodarski napredak. Da nije različitih svjetonazora, sve bi te stranke koje mašu zasebnim političkim programima mogle izaći na izbore sa zajedničkim listama.

Ali naš je kolonijalni politički um zaglibio u poraću Drugoga svjetskog rata. Dobar je primjer gospodin Goran Štrok. Taj čovjek danas poziva u NNOB-u („Novu narodno-oslobodilačku borbu“)! Koga? Sve one koji su se kao i on sam obiteljski ili osobno okoristili najvećom nesrećom hrvatskoga naroda. Protiv koga? Protiv – „neofašista“ i „neoustaša“! Rečene su drugarice i drugovi dobro raspoređeni po SDP-ovim udrugama „civilnoga društva“. Oni će, pronoseći u kampanji slavu Milanovićeva gesla „Ili mi, ili oni!“, i ovaj put biračima zamračivati tvrdoglavu činjenicu da se ustaše nisu borili za fašizam, nego za hrvatsku državu, kao što se ni partizani nisu borili za komunizam, nego za obnovu Jugoslavije. To će Milanoviću i njegovim drugovima omogućiti da HDZ-ovu i MOST-ovu „tehničku“ Vladu, koja se nije uspjela ni do kraja konstituirati, bez prestanka gospodski podvrgavaju nemilosrdnoj kritici.

A HDZ i njegovi klijenti? To je druga, pomalo čudesna priča. HDZ je neprijeporno politička stranka koja u Hrvatskoj broji više članova nego sve druge političke stranke zajedno. Najzaslužnija je za uspostavu i obranu Republike Hrvatske. Ima dakle političku baštinu kakvom se ne može podičiti nijedna druga stranka u Hrvatskoj. Ali to joj malo vrijedi. Zašto? Zato što je nakon preminuća Franje Tuđmana, njezina prvog predsjednika, zaražena postmodernim političkim ludilom. Izabirala je sebi ljudski malovrijedna vodstva i s tim se vodstvima solidarizirala u najgnusnijim djelima. Tko se u HDZ-u usprotivio očitom gaženju državne suverenosti (ustavnopravno usidreni referendum bez kvoruma posebno smišljen za odluku o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji)? Tko se usprotivio „kultu osobnosti“ Ive Sanadera, Jadranke Kosor i Tomislava Karamarka?

Kada se sve to ima na umu, nema sumnje da HDZ-u nitko ne može nanijeti veću štetu nego on sam sebi. A valjda i nema veće štete nego da mu drugi, dapače tuđin, i to prije izbora, za predsjednika izabere Andreja Plenkovića, kojega u stranci malo tko zna. I da pri tomu Milijan Brkić, zamjenik HDZ-ova stranačkog predsjednika, ushićeno kliče: „Živjela Europska unija!“ To je za izbore katastrofa. Ali uzurpatori Tuđmanove političke baštine mogu biti mirni. Mrtvi će im Tuđman unatoč svemu donijeti 15 – 20 posto glasova.

 

Benjamin Tolić