U organizaciji Dječji vrtić „Cvit Mediterana“ Split i splitskog Filozofskog fakulteta, Odsjeka za rani i predškolski odgoj, od četvrtka 21. do petka 22. studenoga, u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu, održan je dvodnevni stručno-znanstveni skup „25. Dani ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ Splitsko-dalmatinske županije pod nazivom „Mirisi djetinjstva“.

Tema ovogodišnjeg skupa koji je okupio 300 sudionika bila je „Pravo djeteta na kontinuitet u odgoju i obrazovanju“, uz stručna predavanja i predstavljanja literature tijekom dva dana održalo se više od dvadeset radionica, znanstveni skup povodom 30 godina Konvencije o pravima djeteta te je otvorena izložba „Čarolija vune“ autorice Lili Matković .

Na svečanosti otvorenja u Sveučilišnoj knjižnici uz ravnateljicu DV Cvit Mediterana Rosssne Bosnić i prof. dr. sc. Glorie Vickov, dekanice Filozofskog fakulteta pozdravne i prigodne govore održali su Vlade Matas iz Agencije za odgoj i obrazovanje, pomoćnik ministrice Momir Karin iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović-Tomaš. Uz čestitke organizatorima predstavila je nastojanja Grada Splita u cilju poboljšanju infrastrukture potrebne za predškolski odgoj i ona kojima se žele stručnom osoblju osigurati uvjeti za kvalitetan rad s  djecom, jer samo radosne tete, kako je kazala, mogu dijeliti radost s našom djecom.

- Najvažniji dio ovog vašeg skupa je stručno usavršavanje i pronalazak odgovora na upit: Zašto radim ovaj posao? - poručila je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš okupljenim odgajateljima, ravnateljima i predstavnicima stručnih službi na svečanosti otvaranja „25. Dana ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“.

Doc. dr. sc. Adrijana Višnjić-Jevtić, s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu imala je izlaganje „Pravo djece na aktivno sudjelovanje u odgoju i obrazovanju, doc. dr. sc. Ivana Visković, s Filozofskog fakulteta u Splitu govorila je o „Pravu djeteta na kvalitetan odgoj i obrazovanje“.

Predstavljena je knjiga Ivane Visković i Adrijane Višnjić Jevtić „Je li važnije putovati i stići? te knjiga Snježane Krpan i Branimire Mendeš   „Bajkaonicom po svijetu“, kao i slikovnica Snježane Turkovi „Priča o zelenom otoku“ i zbornik radova „Miris djetinjstva“, u kojima ima više od pedeset radova koje su napisali odgojitelji i stručni suradnici iz vrtića iz cijele Hrvatske - Franica Lasić, Nika Bagarić, Marija Radonić, Jelena Pećar, Katarina Bošković Vedrana Ledinić, Nikolina Agatić, Biljana Nikić, Deša Čižek, Lidija Vujnović …

Radionice prakse održali su: dr. sc. Toni Maglica Odgojitelj i djeca u riziku, dr. sc. Dodi Malada „Kreativni pokret i ples u dječjem vrtiću“, dr. sc. Anita Mandarić -Vukušić „Prava i odgovornosti roditelja u održavanju kontinuiteta u odgoju i obrazovanju djeteta“, izv. pof. dr. sc. Tonća Jukić i Iskra Tomić „Zašto istraživati odgojnu praksu''! dr. sc. Terezija Vidović-Schreiber „Tradicijske predaje za djecu zavičajne regije“, doc. dr. sc. Esmeralda Sunko, „Iluzija djeteta s posebnim potrebama“, Ivana Batina i Nada Raič „Baština i rana pismenost, dr. sc. Davor Mikas „Razvoj i značajke prijateljstva djece predškolske dobi“, Franica Lasić i Nika Bagarić „Kako i zašto poticati aktivnosti na otvorenom- Prestaje li odgojno obrazovni rad nakon izlaska iz sobe dnevnog boravka?“, Lili Matković „Sapunčiću mjehuriću“, dr. sc. Toni Maglica „Odgojitelj i djeca u riziku, Dodi Malada „Kreativni pokret i ples u dječjem vrtiću“, Jelena Birša i Vedrana Vučković „Samoregulacija kroz igru“, Željka Baban i Radmila Jozić „Moje mjesto i ja u njemu“, Ana Pirić „Kazalište predmeta u radu s djecom predškolske dobi, Anita Mandarić -Vukušić „Pravo i odgovornost roditelja u održavanju kontinuiteta u odgoju i obrazovanju djeteta“, Silvana Srđanović Kalinski „Praćenje i dokumentiranje odgojno-obrazovnog procesa“, Vesna Antić, Ivana Ivetić i Renata Stipanov „ Refleksivni praktičar – refleksivni prijatelj“, Evgenija Matović „Uočavanje poteškoća i koraci rješavanja“ te niz drugih zanimljivih tema i radionica …

Na kraju je održan i znanstveni skup„Pravo djeteta na kontinuitet u odgoju i obrazovanju“ koji je priređen u prigodi trideset godina Konvencije s pravima djeteta: pravne odrednice znanstvena spoznaja odgojno, obrazovna praksa. Na skupu su izlagali: dr. sc. Branimir Mandeš o „Pravu djeteta na igru“, Iskrica Tomić Kaselj o „ Razvojna prava djeteta i kurikulum“, doc. dr. sc. Esmeralda Sunko o „Pravu djeteta u alternativnoj skrbi“ , Daniela Petrušić o „Pravu djeteta rane i predškolske dobi na kvalitetan glazbeni odgoj“ i doc. dr. sc. Ivana Visković je govorila o „Procesnom pravu djeteta“.

 

Dragica Zeljko Selak

Foto: Jelena Pećar