Od nove školske godine, za deset dana, Crna Gora kreće s reformom obrazovanja za koju je koristila dio hrvatskih kurikularnih dokumenta u vlasništvu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Pritom u literaturi javno objavljenih dokumenata Zavoda za školstvo Crne Gore nije naveden Nacionalni kurikulum iz Hrvatske, piše Jutarnji list.

U Zavodu za školstvo iz Podgorice priznaju da su se značajno koristili hrvatskim kurikulumima, no, kako su naveli u službenom očitovanju poslanom Jutarnjem listu - "iz tehničkih razloga, greškom na sajtu nije okačena finalna verzija“.

A u finalnoj verziji, objašnjavaju, ipak je naveden hrvatski kuriklum u literaturi.

- Jako cijenimo ono što je u Hrvatskoj urađeno na ovom polju, te naše nadležne službe bez sumnje koriste i iščitavaju sve ono za šta smatraju da je dobra praksa koja je primjenjiva u našim uslovima. Stoga je kod predmetnih programa moguće da se pojave umjerene identičnosti. Ono gdje identičnost jeste velika jeste Fizičko vaspitanje, priznaju u Zavodu.

Dodaju da je njihovim potrebama najviše odgovarao model izrađen u Hrvatskoj, pa su ga u značjanoj mjeri koristili i prilagodili svojim uvjetima.

 

M.M.