U šestom danu studentske blokade Hrvatskih studija zbog ukida upisa na studij filozofije, zagrebački rektor Damir Boras predložio je vraćanje 15 upisnih kvota za filozofiju. Isti prijedlog nedavno je jednoglasno izglasalo najviše stručno tijelo Hrvatskih studija, Znanstveno nastavno vijeće, no Rektorski kolegij na čelu s Borasom tada ga je odbilo, javlja Jutarnji list.

Po rektorovom obrazloženju, prijedlog je donio da bi „prekinuo krivu percepciju o tome kako se navodno želi ukinuti Hrvatske studije“. Vijeće je po njegovim riječima prihvatilo prijedlog, koji još treba proći Senat.

- Nije došlo do pogreške, to je bila dobra odluka. Došlo je do krive percepcije, izjavio je Boras za Novu TV, dodajući da će Senat sigurno prihvatiti njegov prijedlog. Naravno da hoće, rekao je rektor, prejudicirajući konačnu odluku.

Dio studenata i solidariziranih profesora smatra da i ovaj potez rektora pokazuje samovolju uprave Sveučilišta, zbog čega će ustrajati u svom zahtjevu za smjenom Uprave Hrvatskih studija, kao i promjenom svih članova ZNV-a koji nisu zaposlenici te visokoškolske institucije.

 

M.M.