Priča o umirovljenim generalima koji će educirati nastavnike povijesti iz osnovnih i srednjih škola o Domovinskom ratu izazvala je kritike dijela aktivista s lijevog političkog spektra.

Jutarnji list je naime objavio isječke iz Nacionalnog programa edukacije o Domovinskom ratu, projektu Hrvatskoga generalskog zbora koji se provodi uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Dvadeset članova Generalskog zbora - među kojima su Miroslav Tuđman, Vladimir Šeks, Krešimir Ćosić, Davor Domazet Lošo - nastavnicima povijesti držat će predavanja o događanjima u Domovinskom ratu, a s obzirom na to da program ima potporu državne agencije, polaznici seminara koji agencija klasificira stručnim skupom dobivaju potvrde o stručnom usavršavanju.

Međutim, Tvrtko Jakovina predbacuje ignoriranje struke.

- Hrvatska troši previše novca na svojih deset studija povijesti, kad njihov posao mogu raditi borci iz prošloga rata. Pretpostavlja se da pacijent koji je operirao slijepo crijevo nije najbolji izvor za informacije kako se ta bolest liječi, za to ipak postoje stručnjaci - uspoređuje Jakovina kojemu se takva ideja nikako ne sviđa.

Ipak, ne dvoji da će itko u školama odbiti program te će on imati zagarantirano velik broj polaznika.

-A rezultat će biti jednako uspješan kao što je bio u socijalističkoj Jugoslaviji - smatra Jakovina.

Snježana Koren ne vidi smisao da samo oni koji su sudjelovali u ratu mogu poučavati tematiku Domovinskog rata, iako nema ništa protiv da generali nude jednu moguću perspektivu.

- Ne zaboravite da i predsjednica države priča o svetosti Domovinskog rata. Svime time stvara se obvezujući narativ, ljudima se propisuje što bi trebali misliti, a to je opasno - kaže Koren.

Smatra da je to pokušaj uspostave službene verzije povijesti.

- Ne znam radi li se to svjesno ili nesvjesno - dodaje Koren, očito aludirajući na presliku NOB-obrasca kroz sedam ofenziva, što je bila izravno Titova konstrukcija.

Predsjednik Generalskog zbora, umirovljeni general Pavao Miljavac čudi se ideji usporedbe njihova programa s poučavanjem iz razdoblja socijalizma.

- O čemu mi govorimo? Tko će bolje predavati o operacijama koje smo vodili nego generali? Hajde da kritizira netko tko je imao pušku u ruci, umjesto da se skrivao na fakultetu. Ne može biti jače istine od one koju prenose živi svjedoci, ljudi koji su bili na ratištu. A da smo blesavi, ne bismo dobili rat - ljuti se Miljavac.

Viceadmiral Davor Domazet Lošo prvo što naglašava jest da za njega povijest nije znanost, već više ili manje ideologija jedne ili druge strane.

- Da bilo kojeg povjesničara pitate da nabroji vojne doktrine u Domovinskom ratu, neće to znati. Povjesničar ne može tumačiti Domovinski rat ako nema šira znanja - tvrdi Domazet.

Dodaje da je najveći problem povjesničara što ne znaju stratešku razinu, a umišljeni su i misle da sve znaju.

- Ako smo mi donosili strateške odluke u vojnom smislu i bili pobjednici, valjda možemo o tome kompetentno govoriti - smatra Domazet Lošo, koji će uskoro biti predavač nastavnicima povijesti u Virovitici. Naziv njegova predavanje je “Priprema velikosrpske agresije na Hrvatsku i preoblikovanje JNA u srpsku integralnu silu”.

Program podržava i povjesničar Ante Nazor. Smatra da takva predavanja mogu biti dodatni izvor informacija i znanstvenicima i nastavnicima.

 

M.M.