Grad Zagreb i širu okolicu, u nedjelju 22. ožujka, pogodio je cijeli niz potresa, a najjači se dogodio u 6 sati i 24 minute kada je prema podacima Seizmološke službe Hrvatske magnituda potresa iznosila 5,5 prema Richteru s epicentrom kod Markuševca.

Oštećeno je više od 600 zgrada, među njima brojne crkve i Zagrebačka katedrala.

Zagrebačka katedrala

Predstojnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. Borna Puškarić potvrdio je za HKR da se vrh južnog tornja zagrebačke katedrale srušio uslijed potresa koji je zahvatio Zagreb u nedjelju ujutro. “Oštećenja ima unutar katedrale, ali ne znamo u kojoj mjeri. Nitko nije stradao. Mi ćemo nastaviti s obnovom zagrebačke katedrale.”

Kaptol

U potresu je oštećena crkva, toranj i samostan sv. Franje Asiškog na Kaptolu. Svi fratri, njih 50 i dvije časne sestre, evakuirani su iz samostana te su privremeno smješteni u Kuću susreta Tabor u Samoboru.

Palmotićeva, Gornji Grad

Uslijed potresa urušio se dio stropa bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, na Gornjem gradu oštećena je barokna crkva svete Katarine te crkva svetog Marka.

Remete

Uslijed potresa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama oštećena je prednja lađa crkve koja je bila pošteđena u potresu 1880. U tome prednjem dijelu oštećene su freske, a neki dijelovi su i uništeni. “Od glavnog oltara odvalio se kamen. Donji dio crkve nismo pogledali zbog sigurnosti, ali nadamo se da nisu prevelika oštećenja. Vanjski dijelovi crkve su napuknuti, pogotovo južni plato,” kazao je remetski župnik o. Antonio Mario Čirko koji je nakon potresa iz svetišta u video-poruci uputio riječi ohrabrenja. „Bog je uvijek nazočan među nama. Netko će reći: ovo je Božja kazna. Ne, nema Božje kazne. To bih htio da nam svima bude jasno. Bog ne kažnjava. Nego, možemo si postaviti pitanje: Što nam Bog želi reći?! Ovo su vremena kušnje gdje je potrebno napraviti jedan naš ‘reset’.

Šestine

U Šestinama uslijed tri jaka potresa oštećena je i crkva sv. Mirka. “Crkva sv. Mirka nalazi se na najtrusnijem potezu u gradu Zagrebu. Podsljemenska zona ide upravo od Sljemena preko Šestina, Mihaljevca do Kaptola i Donjega grada. Dakle, naša crkva je oštećena. Nije toliko kao druge, ali ima ozbiljnih oštećenja. Vidljivo je bilo da nakon prvog udara nije bilo tako strašno, nakon drugog su se pokazivala oštećenja, a nakon trećeg proširila su se oštećenja, pogotovo po unutrašnjosti crkve. Ono što se može vidjeti prostim okom je da nije ugrožena statika crkve, ali iznutra je doživjela ozbiljna oštećenja. Znat ćemo točno kad stručnjaci kažu svoje mišljenje”, poručio je župnik iz Šestina Robert Šreter.

Granešina 

Uslijed potresa oštećena u Granešini i crkva Rođenja Blažene Djevice Marije. Osim unutrašnjosti, oštećen je nedavno obnovljeni toranj. Pao je strop crkve i uništio oltar, no kip Majke Božje Granešinske i svetohranište nisu oštećeni, izvijestio je portal Direktno.hr.

Čučerje

U podrhtavanjima tla srušen je dio crkve Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju, a radi popucanog tornja isključena su zvona.

Marija Bistrica

Župni vikar u župi Marija Bistrica (D. P.) lakše je ozlijeđen u potresu koji je u nedjelju pogodio Zagreb i njegovu okolicu, a oštećeno je i Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Svećenik se u trenutku prvog potresa zatekao na stubama na otvorenom, uz baziliku Majke Božje Bistričke, a uslijed podrhtavanja tla u trku je pao i ozlijedio lijevu potkoljenicu, rame i dijelove glave oko očiju.Pregledan je u bolnici u Zaboku, gdje mu je pružena liječnička pomoć, te je otpušten na kućnu njegu.

 

M.M.