U dupkom punoj kapeli sv. Ante samostana hercegovačkih franjevaca u Chicagu, jučer, u utorak 11. veljače, slavljena je sv. misa zadušnica za pobijene hercegovačke fratre i vjerni puk, javlja Pobijeni.info.

Predslavio ju je generalni definitor Franjevačkoga reda fra Ivan Sesar koji ovih dana boravi u posjetu braći u Americi. Sumisili su kustos fra Jozo Grbeš, gvardijan fra Nenad Galić i još osmorica braće te naši đakoni na studiju u Chicagu.

U svojoj propovijedi fra Ivan je istaknuo kako je mučeništvo najdublja oznaka Crkve u našem narodu te su tako i velika većina naših svetaca i blaženika upravo mučenici.

»Mi ne pretječemo sud Crkve kojem se pokoravamo, ali u našoj braći prepoznajemo ostvarenje Kristovih blaženstava u punini. Na osobit način onoga blaženstva o progonjenima zbog pravednosti. I dok naš narod u iseljeništvu slavi bl. kardinala Stepinca u kojemu su ujedinjene sve žrtve naših ljudi, mi hercegovački fratri s ponosom se sjećamo i svoje nevino pobijene braće za koju molimo da ih Crkva uzdigne na čast oltara. Ovim molitvenim slavljem u središnjoj kući naše Kustodije za Ameriku i Kanadu pridružujemo se braći u Provinciji, puku u Domovini te svima onima koji u našim fratrima vide uzor, nadahnuće i primjer za nasljedovanje.«

 

M.M.