U organizaciji Franjevačkog samostana u zagrebačkoj Dubravi i Zavičajne zajednice Široki Brijeg (ZZŠB) u Zagrebu u petak 7. veljače 2020. obilježena je 75. obljetnica stradanja franjevaca i puka u sklopu događaja „Dani sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega“ u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i samostanskoj dvorani.

Svetu misu predvodio je mons. Bože Radoš, biskup varaždinski uz koncelebraciju više od 15 svećenika. Biskup Radoš rastumačio je Evanđelje, te važnost i ulogu mučenika sv. Ivana Krstitelja, koji je do smrti ostao dosljedan i vjeran Kristu.

Usporedio je sv. Ivana Krstitelja s tvrđavom koju ne možeš slomiti ni osvojiti. Osvrnuo se na nemile događaje u veljači '45 na Brijegu i cijeloj Hercegovini koja je u drugom svjetskom ratu, te objasnio da nijedna ideologija ne može zatrti vjeru i Božju volju. Biskup Radoš je istaknuo: „Tamo gdje čovjek stavi točku, Bog stavi zarez i nastavi dalje pisati.“ Nakon svete mise, druženje je nastavljeno na tradicionalnom prigodnom domjenku u dvorani samostana.

Svetoj misi i prigodnom domjenku prisustvovao je veliki broj vjernika porijeklom iz Širokog Brijega, Hercegovine, ali i mnoštvo Zagrepčana prijatelja Širokobriježana i štovatelja pobijenih širokobrijeških fratara i puka.

Okupljeno mnoštvo na domjenku pozdravili su domaćin fra Svetozar Kraljević, gvardijan franjevačkog samostana u Dubravi, Frano Spajić, predsjednik Zavičajne zajednice Široki Brijeg i Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba.

 

Nikolina Šušak