Tradicionalna procesija s moćima sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, nakon svečanoga pontifikalnog misnog slavlja na Parčevu svetkovinu 3. veljače, krenula je od katedrale Gospe Velike, Ulicom od Puča, pored Onofrijeve fontane, Stradunom, kroz crkvu Sv. Vlaha i natrag do katedrale.

Desetorica nadbiskupa i biskupa sudjelovala su u procesiji, a moći glave sv. Vlaha prvo je nosio dubrovački biskup Mate Uzinić, zatim predvoditelj središnjega misnog slavlja gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, a potom ostali nadbiskupi i biskupi.

Moći glave sv. Vlaha koje se nose u procesiji u Dubrovnik su donesene davne 1026. godine za doba nadbiskupa Vitala, o čemu je svjedočanstvo ostavio Ijetopisac Milecije, a kasnije je za njih izrađen i prekrasni relikvijar.

Ostale moći koji se na taj dan iznose iz riznice nosili su svećenici, a vjernici pored kojih je procesija prolazila su im dodirom i poljupcem mogli iskazati štovanje. Među moćima bile su i ostale moći sv. Vlaha te moći hrvatskih svetaca koje se čuvaju u katedrali. Mladi u narodnim nošnjama iz Župe dubrovačke nosili su relikviju Isusove pelenice i baldahin poviše nje.

Meditativna čitanja uz hod procesije kroz Grad čitala je Ivana Lenert, a pjevali su katedralni zborovi pod ravnanjem prof. Maje Marušić.

U procesiji su sudjelovali i ostali svećenici, redovnici, redovnice svih redova s područja biskupije u svojim redovničkim odjelima, barjaktari s barjacima dubrovačkih župa, zajednica, udruga kao i društvenih institucija, mladi i oni stariji vjernici u narodnim nošnjama, dubrovački skauti, mladi animatori te hodočasnici iz raznih krajeva Hrvatske. I ove godine na Festu su pristigli Janjevci, stanovnici Boke kotorske koji će u nedjelju svečano proslaviti svoga zaštitnika sv. Tripuna, hodočasnici iz drugih biskupija i iz susjedne Bosne i Hercegovine. Među mnoštvom na Festi mogli su se vidjeti i turisti kojih ovih dana borave u Dubrovniku.

U hodu procesije sudjelovali su i državni dužnosnici među kojima i premijer, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, ministri, predstavnici raznih institucija i osobe iz društveno-političkog i kulturnog života, predstavnici županije te Grada Dubrovnika koji je u ponedjeljak proslavio svoj dan.

Misno slavlje predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

-Sveti Vlaho je dao svoj život, i taj darovani život je postao sjeme dobra za cijelu Crkvu. On je dao svoj život u Maloj Aziji, a sjeme te svetosti je niklo i nosi plodove stoljećima u ovom prekrasnom gradu. To sjeme je dar vjere koju je ovaj grad živio od svog nastanka do danas. Ostaje uvijek pitanje: što će biti sutra? To pitanje je postavio i Isus na dramatičan način: „Sin Čovječji kada dođe, hoće li naći vjere na zemlji?“

Odgovor mora dati svatko od nas u svome srcu. Zato molimo svetog Vlaha da svojim moćnim zagovorom štiti puk ovog grada od svakoga zla, da u narodu čuva dar vjere, vjere koja je ovome gradu bila svjetiljka kroz stoljeća, da se ta svjetiljka nikada ne ugasi, istaknuo je u propovjedi.

M.M.