U župi svetog Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu svečano je u utorak 23. travnja proslavljena svetkovina nebeskog zaštitnika župe. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko makarski nadbiskup Marin Barišić, a u koncelebraciji su bili župnik don Ivan Delić, profesor sakramentologije na KBF-u dr. don Ante Mateljan i ostali svećenici.

Prije početka euharistijskog slavlja, nadbiskup je blagoslovio novi kip sv. Jurja, uslijedila je procesija po cijelom mjestu. Na proslavi dana župe, bili su katolički skauti, vatrogasci DVD-a Mladost, župni zbor te brojni vjernici.

„Sveti Juraj je bio časnik, vojnik, branitelj kršćanskih vrijednosti u borbi protiv Zmaja i progonstva pravednih, a njegov život možemo povezati s Gospodinovim uskrsnućem. Njegov život je svjedočanstvo Kristova uskrsnuća, jer samo čovjek koji je vjerom uronjen u Kristovo uskrsnuće, može svoj život položiti za njega i svoje bližnje. On je zaštitnik država, gradova, društvenih slojeva, zaštitnik je branitelja i ugroženih, a na poseban način je zaštitnik žene“, istaknuo je u uvodnom dijelu homilije mons. Barišić.

Osvrćući se na Zmaja kao simbol zla, rekao je kako je i danas prisutan u suvremenom svijetu kroz različite ovisnosti, ubojstva, pljačke, nepoštivanje rada i ugrožavanje čovjekova dostojanstva. „Prijeti nam opasnost da se opredijelimo za zlo, zbog njegove prisutnosti u svim slojevima suvremenog društva. U Djelima apostolskim vidimo kako sv. Petar poziva na obraćenje, a taj poziv je upućen i nama. Potrebno je obratiti se Bogu, usmjeriti pogled prema Isusu Kristu, prema onome koji je pobijedio Zmaja i smrt, a sv. Juraj nam je svojim životom pokazao primjer usmjerenosti prema Spasitelju“, rekao je nadbiskup.

Zaključujući homiliju, mons. Barišić naglasio da je „zemlja bez neba prašina, a zemlja s nebom život. Riječ Božja u nama rađa novost života i pomaže nam u nadvladavanju zatvorenosti i sebeljublja. Dopustimo Bogu poput sv. Jurja, da svojom riječju oblikuje naš život“.

Na završetku euharistijskog slavlja, župnik Delić zahvalio je nadbiskupu što je predvodio misu na župnu svetkovinu.

 

M.M.