Papin posjet peruanskom gradu Puerto Maldonado pridonijet će vidljivosti domorodačkog stanovništva Amazonije, istaknuo je o. Manuel Jesus Romero iz apostolskog vikarijata Puerto Maldonado u razgovoru za crkvenu medijsku mrežu Repam.

Smatra da se tamošnji domoroci moraju hitno zaštititi jer ih se sve više protjeruje sa zemlje njihovih predaka. Sve je veća invazija na njihovo područje, pa im prostor za život postaje sve manji i manji. Razaraju se obitavališta na kojima su živjeli stoljećima, ugrožene su šume, rijeke, ribolov i lov, pa je i njihov život u opasnosti, rekao je o. Romero.

Papin posjet gradu Puertu Maldonadu, simbolu amazonskih domorodaca, bit će 19. siječnja, a domoroci će imati priliku papi Franji iznijeti svoje poteškoće i zabrinutosti. Peruanski biskupi, najavljujući Papin posjet, istaknuli su da Sveti Otac želi pohoditi taj grad koji je postao simbol borbe protiv ilegalnih rudnika, dječjega rada i trgovine ljudima te iz toga mjesta upozoriti na važnost zaštite okoliša što je temeljno pitanje toga prolaza prema južnome dijelu amazonske prašume, izvještava Radio Vatikan.

To će biti treći posjet poglavara Crkve Peruu. Papa Ivan Pavao II. Posjetio je Peruu 1985. i 1988. godine.

 

M.M.