Patrijarh SPC-a, Irinej, u božićnoj se poruci pravoslavnim vjernicima usprotivio mogućem dolasku Pape u Srbiju.

 

-Što se tiče želje rimskog biskupa da posjeti Srbiju, to su dobre želje i mi ih pozdravljamo. To bi bilo dobro našem narodu, s obzirom na odnose s našim najbližim susjedima Hrvatima, koji su zasnovani na velikim povijesnim nepravdama i zločinima. Međutim, baš zbog tih odnosa, koji su još uvek sveži i bliski, smatramo da za to još nije vrijeme - izjavio je patrijarh Irinej, čelnik Srpske pravoslavne crkve (SPC), u svojoj božićnoj poruci emitiranoj na Televiziji Hram.

Dodao je da je krajnje vrijeme da Rimokatolička crkva, koja je u velikoj mjeri pridonijela “bivšim odnosima”, podigne glas u "interesu istine, pravde i zajedničke vjere".

-Crkva u Hrvatskoj šuti. I danas se događa mnogo nemilih događaja, a Crkva šuti, što nije dobro. Narod kaže - šutnja je znak odobravanja. Postoji želja za stvarnim jedinstvom rimokatoličke i pravoslavne crkve, ali pravoslavna crkva očekuje da želja za jedinstvom bude iskrena - naveo je Irinej.

Patrijarh je većinu svojeg razgovora posvetio pitanju Kosova koje je ključni uvjet za približavanje Srbije članstvu u EU.

-Kosovo može biti oteto i okupirano, kao što je danas, ali Srbi nikada ne mogu reći da ga poklanjaju jer se ono što se pokloni gubi zauvijek. Mi ne možemo zamisliti Srbiju bez Kosmeta. U novije doba smo nazvali taj deo Kosovo i Metohija, ali to je Stara Srbija, koja je rodila ovaj drugi deo Srbije - rekao je Irinej.

Kontakt sa Rusijom neki vidi kao sjedenje na dvije stolice.

-Ne, mi sjedimo na svojoj stolici i s te stolice znamo tko su nam prijatelji - rekao je.

Autokefalnost pravoslavnih crkava ni dalje ne prizna, nego istrajava na vodećoj ulozi SPC-a.

- Imamo problema s Makedonijom.Nezrelo je što je kanonski nepriznata MPC (Makedonska pravoslavna crkva) zatražila da im majka crkva bude Bugarska pravoslavna crkva - zaključio je patrijarh ne ulazeći u detalje.

M.M.