Vojni ordinarijat u RH 2017. godine proslavlja 20. obljetnicu postojanja i djelovanja, a osnovan je bulom pape Ivana Pavla II. 25. travnja 1997. godine. Time je uspostavljena duhovna skrb za vjernike katolike u oružanim snagama i redarstvenim službama Republike Hrvatske. Iste su godine u Republici Hrvatskoj osnovane još dvije biskupije, Požeška i Varaždinska.


Središnji događaj proslave toga malog jubileja Vojnog ordinarijata u RH bit će zahvalno euharistijsko slavlje u srijedu 13. prosinca u 10.30 sati u zagrebačkoj prvostolnici na kojem će sudjelovati pripadnici Hrvatske vojske, policije i branitelja. Svečanost će prenositi Hrvatska radio-televizija. Tom zaključnom slavlju prethodit će 25. jubilarno vojno, policijsko i braniteljsko hodočašće u nacionalno svetište Majke Božje u Mariji Bistrici 1. listopada te hodočašće Vojnog ordinarijata u Svetu zemlju krajem studenoga.

Radi organizacije proslave vojni biskup Jure Bogdan susreo se u srijedu 20. rujna u Vojnome ordinarijatu s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, načelnikom Glavnog Stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom, glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom, posebnim savjetnikom ministra obrane Božom Kožulom, glavnim tajnikom ministarstva obrane Petrom Baraćem te biskupovim suradnicima generalnim vikarom o. Jakovom Mamićem, OCD, i pastoralnim vikarima don Markom Medom i fra Franom Musićem, OFM. U zagrebačkoj prvostolnici koja je spomenik vjere i kulture te duhovno središte hrvatskog naroda tom prilikom bit će zastupljeni svi rodovi Hrvatske vojske, policije i postrojbi iz Domovinskog rata zajedno s vojnim i policijskim kapelanima.

 

M.M.