U policijskom odmaralištu u Valbandonu kod Fažane, policijska kapelanija bl. Miroslava Bulešića za Policijsku upravu istarsku, zajedno s drugim policijskim kapelanima, vodi ljetnu pastorlanu brigu za sve one koji se nalaze u Valbandonu na odmoru.

Napose ovih dana, organizirala je molitvu devetnice u čast bl. Miroslava Bulešića u crkvi koju je mons. Juraj Jezerinac prije nekoliko godina posvetio u čast toga blaženika. Bl. Miroslav mučeničku smrt podnio je 24. kolovoza 1947. godine nakon krizme u Lanišću, kad je bio nožem zaklan od pristaša komunističkog sustava. Desetljećima se o tom mučeniku nije smjelo pisati, govoriti, ali narod Istre od samog dana mučeništva častio ga je kao mučenika i blaženika. Bl. Miroslav je kao mladi svećenik pastoralno djelovao u župama Baderna kod Poreča i Kanfanar kod Rovinja, te na posljetku kao podravnatelj i profesor u sjemeništu u Pazinu. Za vrijeme II. svjetskog rata, po dekretu mjesnog biskupa, obnašao je službu vojnog kapelana, te je poznata njegova rečenica: „Ja sam katolički svećenik i podijelit ću svete sakramente svima koji ih zatraže: i Hrvatu i Nijemcu i Talijanu." Univerzalnost poslanja bila je okosnica pastoralnog djelovanja bl. Miroslava. Na blagdan Velike Gospe u Valbandonu bilo je vidjeti kao i turisti iz Italije, Njemačke, i drugih zemalja hodočaste u crkvu Bl. Miroslava Bulešića i mole Božji blagoslov po njegovu zagovoru.

Molitva devetnice započela je na Veliku Gospu, kad se na misnom slavlju okupilo više stotina hodočasnika. Misno slavlje predvodio je vlč. Ilija Jakovljević, policijski kapelan u Istri, a potom devetnicu nastavili predvoditi vlč. Marin Darko Kozić, policijski kapelan u Policijskoj upravi zagrebačkoj, te vojni kapelan Željko Savić. Svaku večer, nakon mise u 20.30 sati, pred Blaženikovim relikvijama i kipom moli se devetnica.

Svečano misno slavlje na sam Blaženikov blagdan u crkvi bit će u 10 sati a predvodit će vlč. Marin Dargo Kozić.

 

M.M.