Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u petak 12. svibnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu vlč. Josepa Peguera Pocha, regionalnog vikara Opusa Dei u Hrvatskoj, koji je bio u pratnji fizičara dr. Vuke Brigljevića i članova splitskoga Opusa Dei Zlatka Glige i Danijela Tadića. Susretu je nazočio i generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.


Na sastanku se razgovaralo o različitim aktivnostima koje provodi Opus Dei s mladima, zaručnicima i bračnim parovima, u malim i većim skupinama s osobnim duhovnim vodstvom. Upoznali su nadbiskupa s djelatnostima Opusa Dei, obrazovnim sredstvima, apostolatom i korporativnim djelima, istaknuvši da se glavna djelatnost sastoji od davanja ljudima duhovnih sredstava koje trebaju živjeti kao dobri katolici usred svijeta i u svojem pozivu.

„Nije dovoljno biti dobar čovjek, već treba biti i stručan u svom poslu", istaknuo je dr. Brigljević.

Svoje članove i simpatizere, kojih u Splitu ima 30-ak potiču na sakramentalni život i cjeloviti duhovni i intelektualni rast kako bi kršćani ovoga doba mogli dati obrazloženje nade koja je u njima, odnosno kako se ne bi bojali upuštati u argumentirane rasprave o znanosti i vjeri.

Nadbiskup Barišić zahvalio je na širenju Radosne vijesti preko Djela u njegovoj mjesnoj Crkvi, izrazivši nadu da se njezino širenje ne zadržava na površini nego da ide i u dubinu, u samu srž kršćanske vjere. Izrazio je zadovoljstvo što rade s ljudima i u malim skupinama i s duhovnim vodstvom kako se ne bi lutalo u duhovnom traženju. Istaknuo je da uvijek treba pred sobom imati pitanje jesam li kršćanin i je li pravi odgovor onaj da smo na putu. Upozorio je na opasnost „globaliziranja Evanđelja" – društvenoga fenomena koji tako reći za nikoga „nije opasan" jer je površan.

Potaknuo ih je da i dalje budu aktivni u Crkvi i društvu da se Gospodin proslavi jer „kad se sije nešto će i niknuti".

 

M.M.