Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić boravio je u četvrtak 26. siječnja u Vukovaru, gradu simbolu hrvatskoga otpora i mučeništva. U jutarnjim satima kardinal Puljić je uz pratnju generalnog vikara Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivana Ćurića posjetio župu i samostan u Vukovaru koju vode franjevci i susreo se sa župnikom i gvardijanom fra Ivicom Jagodićem. U pratnji gvardijana fra Ivice kardinal Puljić obišao je župnu crkvu, muzej i biblioteku.


U prijepodnevnim satima u zgradi Vukovarsko-srijemske županije kardinal Puljić susreo se sa županom Božom Galićem. U susretu sa županom Galićem kardinal Puljić razmijenio je mišljenje o stanju koje proživljava hrvatski narod kako u Hrvatskoj tako i izvan nje. Galić je je kardinalu Puljiću prikazao stanje u županiji čiji se broj stanovnika smanjuje iz dana u dan. Nakon susreta u županijskoj zgradi kardinal Puljić i Galić dali su izjavu za medije. 

U poslijepodnevnim satima kardinal Puljić posjetio je "Memorijalni centar" Domovinskoga rata gdje je obišao Muzej Domovinskoga rata i susreo se s upravom Memorijalnoga centra na čelu s ravnateljem Zoranom Šangutom. Kardinal Puljić je zatim održao "Školu mira" pred oko 320 osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske na kojoj im je poručio da trebaju „temeljito poznavati povijest naroda kojemu pripadaju, da u Vukovaru trebaju vidjeti i usvojiti što se dogodilo da bi oni i svi mi mogli uživati današnju slobodu, da prepoznaju što zlo može učiniti, ali da ne ponesu mržnju iz svega toga što su vidjeli nego slobodno srce koje je ponosno što pripada jednome takvome narodu, srce koje ljubi i prašta, srce koje zna nadići i pobijediti zlo, srce koje zna vrednovati tuđu žrtvu i koje će se znati žrtvovati".

Nakon predavanja kardinal Puljić svjedočio je mladima iskustvo strahota iz posljednjega rata koje je i sam proživio. Na kraju kardinal Puljić je nazočio kratkom kvizu iz povijesti te uručio diplome pobjednicima kviza.

 

M.M.