Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov primio je u ponedjeljak 9. siječnja članove Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije: predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, potpredsjednika HBK zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića, porečkog i pulskog biskupa Dražena Kutlešu te generalnog tajnika HBK mons. Enca Rodinisa, priopćio je Tiskovni ured HBK.


Glavna tema sastanka bili su odnosi države i Katoličke Crkve koji su ocjenjeni dobrima, s naglaskom na kvalitetnom međunarodnopravnom okviru na kojemu su utemeljeni. Članovi Stalnog vijeća pozdravili su nedavne napore za afirmacijom objektivnog pristupa u suočavanju s prošlošću, istaknuvši kako takva nastojanja pridonose i ekumenskom dijalogu između vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj.

Razgovaralo se i o mogućnostima razvijanja odnosa države i Katoličke Crkve intenziviranjem susreta najviših državnih dužnosnika i predstavnika HBK, imajući u vidu nužnost dijaloga kao osnovne pretpostavke za otklanjanje prepreka buduće suradnje. U tom smislu ocijenjeno je kako zakonodavna djelatnost Hrvatskoga sabora mora odražavati temeljne vrijednosti hrvatskoga društva.

 

M.M.