Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je 9. siječnja u Banskim dvorima članove Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije - predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, potpredsjednika HBK zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića, porečkoga i pulskog biskupa Dražena Kutlešu te generalnog tajnika HBK mons. Enca Rodinisa, priopćeno je iz Vlade RH.

Sastanku su nazočili i ministar državne imovine Goran Marić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Davor Božinović te ravnatelj Ureda komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić.

Suradnja države i Katoličke Crkve, kako je istaknuto dobra je, a posebno je izraženo zadovoljstvo vrlo otvorenim dijalogom. Predsjednik Vlade Plenković rekao je kako se sva otvorena pitanja trebaju rješavati zajedničkim dogovorom, te kako rad Mješovitih komisija i povjerenstava Vlade RH i HBK treba intenzivirati kako bi se pitanja od zajedničkog interesa mogla rješavati. Razgovaralo se o načinu rješavanja pitanja suočavanja s prošlošću, a članovi Stalnog vijeća HBK dali su potporu najavi predsjednika Vlade kako će se to pitanje rješavati sustavno, pluralistički i institucionalno.
Jedna od tema razgovora bila je i reforma školstva, za koju je predsjednik Vlade rekao da se nastavlja, a predsjednik Stalnog vijeća HBK mons. Puljić naglasio je kako pozdravlja ta nastojanja te da reforma mora biti oslobođena ideoloških premisa.

Među ostalim, u razgovoru je istaknuta važnost dovršetka postupka kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca, izvijestila je Služba za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske.

 

M.M.