Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u nedjelju je oštro osudio napade na banjolučkog biskupa Franju Komaricu, a posebice one koji dolaze od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ističući kako je riječ o nedospustivom postupanju političara koji ujedno bježi od istine o stradanjima Hrvata na području tog entiteta tijekom proteklog rata u Bosini i Hercegovini.

"Nedopustive su i za svaku osudu prijetnje entitetskog predsjednika Dodika i pojedinih drugih predstavnika vlasti biskupu Komarici, poznatom borcu za istinu i jednakopravnost. Umjesto da napokon poduzmu nužne korake za ispravljanje brojnih nepravdi nanesenih slabijima, očita je želja da se prijetnjama utiša jedan od rijetkih glasova koji se ne miri s potpunim iskorjenjivanjem svega što je hrvatsko i katoličko u cijelom entitetu RS", stoji u izjavi kardinala Puljića. 

Kardinal Puljić je istaknuo kao se u cijelosti pridružuje pozivu biskupa Komarice političarima kako u BiH odnosno RS tako i u Hrvatskoj da se napokon počnu ispravljati nepravde učinjene Hrvatima u BiH.

Kako je i sam rođen u okolici Banja Luke vrhbosanski je nadbiskup naveo kako stoga ima dodatnu potrebu pozvati sve da taj grad bude mjesto zajedničkog življenja u različitostima ali i mjesto gdje će se ispraviti ratne nepravde nanesene Hrvatima među kojima su i članovi kardinalove kao i biskupove obitelji.

"Među nepravdama, koje vape u nebo, jest i nemogućnost mnogih da pronađu posmrtne ostatke svojih najbližih te da ih dostojno sahrane i pored njih se Bogu pomole. Zar se mogu nadati dobru i Božjem blagoslovu oni koji poštuju grobove svojih pokojnih, a u isto vrijeme priječe da oni drugi i drugačiji čine to isto", upitao je kardinal Puljić.

Optužio je hrvatske dužnosnike u BiH da nikada nisu otvorili pitanje položaja Hrvata u današnjoj RS.

"Očekujem od međunarodnih predstavnika u Bosni i Hercegovini i od svih vlasti na državnoj razini, a na osobit način od hrvatskih predstavnika vlasti u BiH koji nikada nisu na ozbiljan način postavili pitanje jednakopravnosti Hrvata na teritoriju RS, da se suprotstave politici, kako ih pojedini nazivaju, etnički čistih prostora jer je to u suprotnosti sa svim zakonima utemeljenim na pravdi i jednakopravnosti, a na osobit se način protivi Božjim zakonima", poručio je kardinal Puljić.

Političare je podsjetio kako teritorij ne smije biti važniji od čovjeka, a država i svaka državna vlast dužna je biti u službi svakog čovjeka.

"Unatoč prijetnjama, Crkva se nikada i ni po koju cijenu neće pomiriti s nepravdom i uvijek iznova tražit će da nepravda bude ispravljena bez obzira o kome je riječ. Isto tako, Crkva će uvijek moliti za pokojne i nastojat će na dostojan način obilježiti njihove grobove. To je činila i u daleko težim i opasnijim vremenima od ovih današnjih, a to će činiti i ubuduće. Posljednji koji bi joj to trebali priječiti jesu oni koji obilaze mjesta stradanja svoga naroda, a to isto zabranjuju drugima", poruka je kardinala Puljića koji je postavio pitanje dokle će se tako postupati.

Na kraju je podsjetio na poruke pape Franje poslane tijekom njegova posjeta Sarajevu u lipnju 2015. godine.

M.M.